Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Χωρίς λευκό καπνό το Eurogroup

Του Νίκου Μπέλλου   
Τον Ιούνιο, σε νέο Eurogroup, θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, η σημερινή συνεδρίαση δεν απέφερε συμφωνία, καθώς διαπιστώθηκε μεν σημαντική πρόοδος στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία γύρω από το ελληνικό χρέος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ταπρωτογενήπλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να
μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχεδιάζεται προς το παρόν έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup. Επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση,στις 15 Ιουνίου. 
 Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο πρόεδρός του ΓερούνΝτέισελμπλουμ ανέφερε ότι η συμφωνία προσέκρουσε στη μεγαλύτερη σαφήνεια που ζητούσε το ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που θα πρέπει να λάβουν οι Ευρωπαίοι το καλοκαίρι του 2012. Επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΣ (δεύτερη διάσωση Ελλάδας), η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα σταθερά και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. 
 Ο κ. Ντέισελμπλουμ δεν θέλησε να αποκαλύψει τα σημεία της διαφωνίας, γιατί εάν το έκανε όπως είπε θα υποθήκευσε τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου. 
 Ωστόσο, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί ναι μεν υπάρχει συμφωνία μέχρι το 2022 στα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, αλλά όχι για τη συνέχεια αφού το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να είναι χαμηλότερα του 2% ετησίως και η Γερμανία θέλει 2,6%. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί πιο εύκολα. 
 Συμφωνήθηκε επίσης ότι το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να ξεπερναει το 15%. 
 Ο πρόεχδρος του Εurogroup είπε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα μετά την επίτευξη συμφωνίας. 
 Σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των προαπαιτούμενων τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης. Πάντως, στις Βρυξέλλες συνδέεται η δόση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεδομένου ότι θα συμμετασχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία...