Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα «βόμβα» του ΔΝΤ για τις ασφαλιστικές εισφορές

Των Αργυρώ Κ. Μαυρούλη & Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Υπό αμφισβήτηση τίθενται από την τρόικα, παρά την ψήφισή τους στη Βουλή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 15% για το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους
επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αλλά και οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων ανεξάρτητα απασχολούμενων, λόγω της κακής πορείας των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.  Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι δανειστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεών τους με το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα ενεργοποιηθεί η έκπτωσή τους κατά 15% για το 2018 μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου
υπολογισμού τους.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαίτησε και πέτυχε τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στα καθαρά έσοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, χωρίς την αφαίρεση του ποσού των εισφορών του προηγούμενου έτους. Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε αύξηση των εισφορών κατά μέσο όρο 30%. 

Το μόνο που κατάφερε να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η μείωση της επιβάρυνσης κατά 15% μόνο για το 2018, καθώς από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση. 

Συγκεκριμένα, από 1-1-2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται στο άθροισμα του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους και των καταβληθέντων εντός του ίδιου έτους εισφορών. 

Έτσι οι εισφορές του 2018 θα υπολογιστούν στο εισόδημα του 2017 προ εισφορών 2017 και φόρων. Ειδικά για το 2018 ο νόμος προβλέπει έκπτωση 15% επί της βάσης υπολογισμού, ώστε οι εισφορές να υπολογιστούν στο 85% του φορολογητέου αποτελέσματος. 

Αντιδρά το ΔΝΤ 

Ωστόσο, το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι τελικά αποδέχθηκε αυτή την παρέμβαση, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση διόγκωσης του ελλείμματος του ΕΦΚΑ θα καταργηθεί η έκπτωση. 

Η μελέτη που παρουσίασε το Ταμείο, στηριζόμενη σε στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προέβλεπε ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει μηνιαίο έλλειμμα 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή 540 εκατ. στο τέλος του 2017. 

http://kapistri.blogspot.gr/2017/05/blog-post_556.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!