Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι γλιτώνουν τον συμπληρωματικό φόρο 2017-2018

Τον γρίφο του ΕΝΦΙΑ ως προς τα αγροτεμάχια λύνει διάταξη σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο τόσο για το 2017 όσο και το 2018.
Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου επί των αγροτεμαχίων ψηφίστηκε το 2015, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ το 2016, όπως προβλεπόταν, κυρίως λόγω προβλημάτων καταγραφής των αγροτεμαχίων στο έντυπο Ε9. Η περσινή εξαίρεσή τους επιλέχθηκε την τελευταία στιγμή ως λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο η εκκαθάριση του
φόρου να οδηγήσει σε παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά.
Με τη διάταξη νόμου, η εξαίρεση που δόθηκε πέρυσι επεκτείνεται τόσο φέτος όσο και το 2018. Ορίζεται ότι δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, η εξαίρεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αθροιστική απώλεια εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ, με τους φορολογούμενους βεβαίως να γλιτώνουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.
Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι παύει να είναι υποκείμενο του ΕΝΦΙΑ ο σύνδικος της πτώχευσης για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία. Παραμένει ωστόσο η υποχρέωση αυτού για υποβολή δήλωσης ακινήτων, για λογαριασμό όμως του πτωχού.
Σήμερα η υποχρέωση αυτή υφίσταται για λογαριασμό του συνδίκου πτώχευσης. Η διάταξη ισχύει από την 1.1.2017 ενώ από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι χορηγείται ένα ενιαίο πιστοποιητικό για το σύνολο των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ ή και ΦΑΠ, εφόσον με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα το σύνολο της ακίνητης περιουσίας φυσικού ή νομικού προσώπου και το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων αποδίδεται επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο μέσα στην προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών.
* Δείτε τις διατάξεις νόμου, την εισηγητική έκθεση και την έκθεση του ΓΛΚ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...