Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ακροδεξιές «φωλιές» στο Facebook: Οπαδοί έχουν φτιάξει το δικό τους «σύμπαν» και μοιράζονται τις ακραίες ιδέες τους

Η «Διεθνής» των ακροδεξιών, που ξεκίνησε με αναγνωριστικές συναντήσεις και κλιμακώθηκε με μίνι συνόδους των ηγετών τους, έχει επεκταθεί στους οπαδούς τους, οι οποίοι δικτυώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω Facebook.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ακροδεξιούς λαϊκιστές, που φροντίζουν να είναι ενεργοί σχεδόν καθημερινά. Θα μπορούσε κανείς να πει, δε, ότι υπάρχει μεταξύ τους μια ολοκληρωμένη συνεργασία όσον αφορά τη διαμόρφωση της ιδεολογικής τους πλατφόρμας αλλά και της ατζέντας που προωθούν εν όψει εκλογών.  Οι οπαδοί τους κινούνται σε ολόκληρο το ακροδεξιό ψηφιακό φάσμα με
μεγάλη ευκολία και έχουν δραστηριότητα σε ιστοσελίδες κομμάτων αλλά και ΜΜΕ του χώρου.
Μοιάζει, δηλαδή, σαν να έχουν φτιάξει ένα δικό τους, ακροδεξιό σύμπαν στο Διαδίκτυο και κυρίως στο Facebook, στο οποίο μοιράζονται τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, τις ίδιες αξίες και την ίδια αφοσίωση προς τους ηγέτες των κινημάτων τους.
Την εικόνα αυτή αποτύπωσε με πολύ μεγάλη ακρίβεια η έρευνα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», η οποία μελέτησε 250 σελίδες κομμάτων και ακροδεξιών κινημάτων και ΜΜΕ στο Facebook.
Σε αντίθεση με προηγούμενη ανάλογη έρευνα που είχε κάνει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», που μετρούσε τα «like» στις ακροδεξιές σελίδες, οι Αυστριακοί συγκέντρωσαν στοιχεία για τη δραστηριότητα των χρηστών σε κάθε σελίδα και κατά πόσο συμπίπτουν τα ίδια άτομα σε διάφορες σελίδες.
Ευρήματα
Τα ευρήματά τους ήταν εντυπωσιακά, καθώς διαπίστωσαν ότι όντως οι οπαδοί των ακροδεξιών επισκέπτονται με την ίδια συχνότητα και ενδιαφέρον, για παράδειγμα, τη σελίδα της Μαρίν Λεπέν και του Γκέερτ Βίλντερς. Στον γερμανόφωνο χώρο είναι ακόμη πιο εμφανής αυτή η διασύνδεση και με τα ΜΜΕ.
Οσοι, παραδείγματος χάριν, ενημερώνονται μέσα από τις σελίδες στο Facebook των προπαγανδιστικών εντύπων, όπως τα Compact και Junge Freiheit, επισκέπτονται εξίσου συχνά τις σελίδες της Φράουκε Πέτρι του AfD και του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε του επικεφαλής του FPO.
Ιδεολογικά όσοι δείχνουν μια συμπάθεια προς τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη τάσσονται και υπέρ της ανέγερσης τειχών στα σύνορα και της περιχαράκωσης κάθε κράτους εντός των φυσικών του ορίων.
Παραδόξως, αυτή η αρχή δεν ισχύει για τους ίδιους, καθώς υπάρχει τεράστια... διασυνοριακή συναλλαγή μέσω Facebook. Για παράδειγμα, όσοι διαβάζουν στο Facebook τη σελίδα του ισλαμοφοβικού σάιτ Politically Incorrect δραστηριοποιούνται κατά 60% και στην ιστοσελίδα της Φράουκε Πέτρι.
Το 40% των επισκεπτών του Politically Incorrect σχολιάζουν και συμμετέχουν επίσης και στη σελίδα του Ελβετού ακροδεξιού Ιγνάζ Μπέρτ, ενώ το ένα τρίτο κάνει ένα πέρασμα και από τον Αυστριακό ομοϊδεάτη του, Χανς Κρίστιαν Στράχε.
Εμπνευστής της «Διεθνούς» ο Αυστριακός Στράχε
Οι οπαδοί των ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων επιλέγουν το Facebook για να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, όπως ακριβώς και οι αρχηγοί τους βρίσκουν γόνιμο το ψηφιακό έδαφος για να διευρύνουν το ακροατήριό τους. Φροντίζουν, δε, να μην αφήνουν μέρα να περνά χωρίς να τροφοδοτούν αυτό το ακροατήριο με κάτι νέο, ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή αναπαραγωγή ειδήσεων από κάποιο φίλα προσκείμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Εμπνευστής της «Διεθνούς» των ακροδεξιών και των Μέσων που μετέρχονται για να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Γηραιά Ηπειρο δεν ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, η Μαρίν Λεπέν, αλλά ο Αυστριακός Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.
Εδώ και χρόνια ο Στράχε, που παρ’ ολίγον να εκλέξει πρόεδρο στην πατρίδα του, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους «αστέρες» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως η Λεπέν και ο Γκερτ Βίλντερς. Η συνεργασία τους απέκτησε και επίσημη «σφραγίδα» με τη «σύνοδο» που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε ήταν που αποφάσισαν ότι θέλουν μια Ευρώπη των εθνών και επαναβεβαίωσαν τη συνεργασία τους που ξεκίνησε το 2015.
http://tvxs.gr/news/blogarontas/akrodeksies-folies-sto-facebook-opadoi-exoyn-ftiaksei-diko-toys-sympan-kai-moirazon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...