Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σαρωτικές αλλαγές για χάρη του 2% επιβάλει ο Τραμπ

Με οριακή μεν πλειοψηφία, μόλις 217 έναντι 213 ψήφων, κατάφερε ο Τραμπ να ανατρέψει το νόμο του Μπαράκ Ομπάμα που προσέφερε υγειονομική κάλυψη σχεδόν σε όλο τον ανασφάλιστο πληθυσμό των ΗΠΑ.
Ο νόμος για την κατεδάφιση της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης που ψηφίστηκε το 2015, παρότι είχε κεντρική θέση στις προεκλογικές δεσμεύσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών δεν έγινε κατορθωτό να ψηφιστεί τον Μάρτιο στην πρώτη προσπάθεια της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου να επιβάλει το πρόγραμμά της. Δεν χρειάστηκαν ωστόσο παρά δύο μήνες για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, τουλάχιστον εκείνης της κρίσιμης μάζας που έκρινε το αποτέλεσμα. Ο νόμος του Ομπάμα παρόλα αυτά δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν για
τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι μένει να ψηφίσει και η Γερουσία, όπου το ρεπουμπλικανικό κόμμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία 52 εδρών, έναντι 48 που έχουν οι Δημοκρατικοί, ενώ 2 γερουσιαστές έχουν καταθέσει ανοιχτά τη διαφωνία τους.
Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την πολιτική του επικαλούμενος το υψηλό δημοσιονομικό κόστος του νόμου του Ομπάμα. Συγκεκριμένα, το νούμερο που επικαλούνταν σαν τρόπαιο νίκης ήταν τα 337 δισ. δολ. που υποτίθεται ότι θα εξοικονομήσει ο κρατικός προϋπολογισμός την επόμενη δεκαετία. Τα διακυβεύματα ωστόσο ήταν πολύ πιο βαθιά. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν συμπύκνωσε στα εξής τη διαμάχη για τον ασφαλιστικό νόμο των Δημοκρατικών, σε άρθρο που έγραψε στους New York Times στις 14 Μαρτίου 2017: «Ο νόμος για την περίθαλψη του Ομπάμα βοήθησε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε βάρος μιας μικρής ευημερούσας μειοψηφίας: επί της ουσίας, φόροι στο 2% του πληθυσμού για να καλυφθούν πολλοί άνθρωποι και να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη πολλοί περισσότεροι. Ο νόμος για την ασφαλιστική κάλυψη του Τραμπ θα το αντιστρέψει αυτό, πλήττοντας πολλούς ανθρώπους (πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν τον Τραμπ) έτσι ώστε να μειώσει τους φόρους για μια χούφτα πλούσιους»!
Με άλλα λόγια προς όφελος των υπερπλουσίων, που αποτελούν το 2% της αμερικανικής κοινωνίας, νομοθέτησε ο Τραμπ, ο οποίος αξίζει να τονίσουμε ότι μετά την πρώτη ήττα αρνήθηκε να παραιτηθεί. Επανήλθε καταφέρνοντας να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση και δίνοντας έτσι μαθήματα συνέπειας λόγων και έργων! Εύκολα μάλιστα μπορεί κανείς να προβλέψει το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα καταβάλουν οι Ρεπουμπλικανοί και το οποίο τους υπενθύμισε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσυ Πελόσι, λέγοντας ότι αυτός ο νόμος θα στοιχίσει στους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018. Κάτι που δε φαίνεται να έκαμψε τον Τραμπ…
45.000 ανασφάλιστοι νεκροί ετησίως
Ο πολιτικός αντίκτυπος από την κατάργηση της προοδευτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μπορεί να προβλεφθεί εκ του ασφαλούς αν λάβουμε υπ’ όψη μας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου: Η κατάργηση του νόμου θα αφήσει μέχρι το 2026 επιπλέον 24 εκ. άτομα ανασφάλιστα, εκτινάσσοντας το συνολικό τους αριθμό μέχρι τότε στα 52 εκ. άτομα.
Η έκρηξη του αριθμού των ανασφάλιστων ισοδυναμεί με κοινωνική γεονοκτονία σε βάρος των πιο φτωχών κι αδυνάμων εργαζομένων των ΗΠΑ που αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, εξηγώντας έτσι και τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας. Που σημαίνει ότι η ανεργία έφτασε στο επίπεδο του 4,4% τον Απρίλιο, επανήλθε δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008, επειδή η αξία της εργατικής δύναμης υποτιμήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι Αμερικάνοι έτσι κέρδισαν τις δουλειές τους, αλλά έχασαν τους αξιοπρεπείς μισθούς. Τους επιβλήθηκε να θυσιάσουν και τα τελευταία ίχνη ποιότητας ζωής για να κερδίσουν την παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναγνωρίζοντας την τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση που επέτρεψε στην αμερικανική οικονομική ελίτ να αποχαιρετήσει την κρίση μια ώρα αρχύτερα, σε σχέση πχ με την Ευρώπη, μεταβίβασε στο κράτος το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης για να πάψουν οι ΗΠΑ να θυμίζουν υποσαχάρια Αφρική και να έχουν υγεία χειρότερη από αυτή της Κούβας (η οποία κατατάσσεται στην 58η θέση παγκοσμίως με κριτήριο το κατά κεφαλή ΑΕΠ, ενώ οι ΗΠΑ στη 10η, με βάση τη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας). Μέχρι που ήρθε ο Τραμπ…
Ο νόμος του Τραμπ θα στείλει πολλές χιλιάδες Αμερικάνους στο θάνατο μια ώρα αρχύτερα. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι 45.000 πέθαιναν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (που ήταν και παραμένει η μοναδική ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα η οποία δεν παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε όλο της τον πληθυσμό) επειδή στερούνταν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στην ίδια έρευνα αποδείχθηκε ότι οι ανασφάλιστοι Αμερικάνοι κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα, το ποσοστό θνησιμότητάς τους βρέθηκε 25% πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό του 1993. Μια αύξηση που υποδηλώνει τη μορφή χιονοστιβάδας που έχουν λάβει τα χρόνια προβλήματα υγείας της ανασφάλιστης Αμερικής (η οποία υπερβαίνει σημαντικά την άνεργη Αμερική) και προμηνύει ταχύτερη επιδείνωση στο μέλλον των προβλημάτων υγείας των φτωχών Αμερικανών.
Και βούτυρο και κανόνια!
Ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά την υγεία των Αμερικανών (κι όχι μόνο των άλλων λαών που υπομένουν τα αποτελέσματα της επεκτατικής πολιτικής του όπως οι Σύροι) κατά πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα τη Δευτέρα 1 Μαΐου κατάργησε νόμο που είχε προωθήσει η σύζυγος του πρώην αμερικανού προέδρου, η Μισέλ Ομπάμα, ο οποίος συνέβαλε ώστε τα Αμερικανάκια στα σχολεία να τρώνε υγιεινά. Ειδικότερα, με νόμο του 2012, προϋπόθεση για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των σχολικών γευμάτων ήταν να υπάρχουν ελεγχόμενες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λίπους στο κάθε πιάτο. Το μέτρο είχε κριθεί σωτήριο μήπως και περιοριστεί το οξύτατο πρόβλημα παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις ΗΠΑ, προκαλώντας κόστη στο σύστημα υγείας ύψους δεκάδων δισ. δολ. για όλη τους τη ζωή. Βάσει ερευνών 1 στα 6 παιδιά είναι υπέρβαρο λόγω παχυσαρκίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ: 33,9% για τους άνδρες και 36,6% για τις γυναίκες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 17,9% και 18,7% αντίστοιχα. (Εδώ η σχετική έκθεση).
Παρόλα αυτά το πρόγραμμα καταργήθηκε (ενώ όλοι μπορούν να προβλέψουν τα κόστη που θα δημιουργήσει και σε όρους τιμών και σε όρους ποιότητας ζωής) στο όνομα της …ελευθερίας επιλογών που δικαιούνται να έχουν οι Αμερικάνοι. «Ελευθερία και θάνατος» το σύνθημα της πολιτικής φιλοσοφίας του Τραμπ…
Επί της ουσίας, και με βάση ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας που επέβλεπε το πρόγραμμα, στη διάρκεια όλης της προηγούμενης πενταετίας που εφαρμόστηκαν οι αλλαγές στην καθημερινή διατροφή προκάλεσαν ένα κόστος ύψους 1,2 δισ. δολ. Οι Αμερικάνοι αφέθηκαν στο έλεος των χάμπουργκερ για να μπορεί ο Τραμπ να αυξήσει τις πολεμικές δαπάνες κατά 54 δισ. δολ. για το νέο έτος χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα… Βούτυρο στους φτωχούς για να αγοράζει το κράτος τα κανόνια του περίφημου στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος…
Και σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανές ότι το κόστος της …λιπώδους ταξικής πολιτικής του Τραμπ το πληρώνουν οι πιο φτωχοί που δεν έχουν άλλη επιλογή για τη διατροφή των παιδιών τους, πέρα από τα σχολικά γεύματα. Οι εύποροι διαθέτουν τα μέσα να στρέψουν, ακόμη και να επιβάλουν στα παιδιά τους μια υγιεινή και πλήρη διατροφή. Οι φτωχοί παραμένουν στο έλεος του Τραμπ που τους οδηγεί στην παχυσαρκία και το γρήγορο θάνατο προς όφελος του 2%!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επίκαιρα
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/05/28/%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-2-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB/#more-88779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...