Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Φρένο» στις αναδρομικές παγίδες της εφορίας

του Κωστή Πλάντζου
Την προστασία του φορολογουμένου από αναδρομικούς ελέγχους που γίνονται με βάση δυσμενέστερες για τον ελεγχόμενο οδηγίες και εγκυκλίους της εφορίας, ενισχύει διάταξη που περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο «σκούπα» που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Το άρθρο 12 του νομοσχεδίου εισάγεται κατ'εφαρμογήν σωρείας αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων που καταδίκασαν το δημόσιο για παράβαση των συνταγματικών αρχών της χρηστής διοίκησης και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης (ΑΕΔ 14/2013, ΣτΕ 640/2015, ΣτΕ 4731/2014 και άλλες πολλές που μνημονεύονται στην αιτιολογική έκθεση).

Οι αποφάσεις επέβαλαν στην φορολογική διοίκηση την σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των εκάστοτε εγκυκλίων που εξέδιδε το υπουργείο Οικονομικών, που μπέρδευαν και «τύλιγαν» τους φορολογούμενους που υπόκεινται σε έλεγχο.
Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «η εν λόγω διάταξη προτείνεται για την αντιμετώπιση που μεταγενέστερη μεταβολή της ερμηνευτικής θέσης της Διοίκησης έχει ως συνέπεια την αναδρομική χειροτέρευση της θέσης του φορολογουμένου». Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τυχόν μεταβολή της ερμηνευτικής θέσεως της Διοίκησης (με εγκυκλίους κλπ) δεν ισχύει αναδρομικά σε περίπτωση που συνεπάγεται αναδρομική φορολογική επιβάρυνση του φορολογουμένου.
Αν δηλαδή, για παράδειγμα, υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις τηρώντας όσα ίσχυαν στον χρόνο υποβολής τους, δεν μπορεί να υποστεί κυρώσεις περί ανακριβούς δήλωσης εφόσον η φορολογική διοίκηση εξέδωσε εκ των υστέρων άλλες οδηγίες και εντολές.
Παρότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό βήμα που κάνει η Φορολογική Διοίκηση για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των φορολογουμένων με την εφορία, όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη φαίνεται πως αφορά μόνον στις ερμηνευτικές εγκυκλίους και απαντήσεις ερωτημάτων που κατά καιρούς εκδόθηκαν ή εκδίδονται από το υπουργείο Οικονομικών ή την ΑΑΔΕ (και την πρώην ΓΓΔΕ) αλλά όχι και σε νόμους που επέβαλαν αναδρομικά (ιδίως από το 2010) υποχρεώσεις στους φορολογουμένους που δεν γνώριζαν ποτέ πως είχαν, όπως το βάρος της απόδειξης και της συγκέντρωσης στοιχείων και για έτη που βάσει νόμων θα έπρεπε να είχαν παραγραφεί και που δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν –αν πχ έχουν κλείσει τράπεζες που είχαν τα χρήματά τους προ δεκαπενταετίας κλπ.
http://www.newmoney.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!