Της Δήμητρας Καδδά
Στο εξωτερικό, αναζητείται μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες μία έστω και… προσωρινή "γέφυρα" για το χρέος, με τη Γερμανία να παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη στη θέση της αλλά και να μεταφέρει (όπως και το ΔΝΤ) την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μία συνολική λύση έως τις 15 Ιουνίου, αλλά και με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα προωθήσει τις 25 περίπου "εκκρεμότητες" στα προαπαιτούμενα που διαπιστώθηκαν στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και να ζητά συνολική λύση που να οδηγεί στο QE και στις αγορές. Στο εσωτερικό, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ένας ακόμη οικονομικού (σ.σ. φορολογικού) περιεχομένου Νόμος και μάλιστα με την διαδικασία του
επείγοντος. Δεν περιλαμβάνει τα βασικά εκκρεμή προαπαιτούμενα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί συνδέονται ακόμη και με δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το 2018. Αντιθέτως, προβλέπει απώλεια εσόδων 460 εκατ. ευρώ λόγω των απαλλαγών στον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε να καταθέσει το νέο αυτό νομοσχέδιο με διαδικασία του επείγοντος, αυτό εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη. Τούτο σημαίνει ότι - όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη - μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα "χαλί" κατάθεσης τροπολογιών που θα αφορούν στις κρίσιμες εκκρεμότητες που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας να εκπληρώσει η Αθήνα τις υποχρεώσεις της…
ΓΛΚ: Απώλεια εσόδων 460 εκατ. ευρώ το 2017- 2018
Στα 460 εκατ. ευρώ περίπου φτάνει η "απώλεια εσόδων για τα έτη 2017 και 2018 από τον μη συνυπολογισμό στην αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ της αξίας των δικαιωμάτων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού" σύμφωνα με την έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Περιλαμβάνει πέρα από την απαλλαγή για 2 ακόμη έτη των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και μία σειρά από άλλες φορολογικού περιεχομένου διατάξεις.
Η αναμενόμενη για την αγορά παράταση της απαλλαγής για άλλα δύο χρόνια (σ.σ. λόγω των τεχνικών προβλημάτων στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων) δεν περιλήφθηκε παρόλα αυτά στον εφαρμοστικό νόμο "τέρας" που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 18 Μαΐου με την προσδοκία της εύρεσης συνολικής λύσης για αξιολόγηση και χρέος. Και μένει να φανεί αν η νέα αυτή διάταξη είναι συμβατή με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (πολυετής προϋπολογισμός) του εφαρμοστικού, που ορίζει τα έσοδα και τις δαπάνες έως και το 2021 μέσα από παρεμβάσεις συνολικής αξίας 14,15 δισ. ευρώ.
Το χάσμα μεταξύ Αθήνας – Γερμανίας – ΔΝΤ
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν. Και το πρώτο ορόσημο είναι η σύνοδος του EWG στις 8 και 9 Ιουνίου στην οποία θα πρέπει όχι μόνο να κριθεί επαρκής και χωρίς αστερίσκους η εκπλήρωση των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και να βρεθεί η γέφυρα η οποία καταφέρει να ενώσει τις τεράστιες - προς το παρόν - διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Και τούτο με επόμενο "σταθμό" το Eurogroup της 15ης Ιουνίου…
Όπως έγραφε το capital.gr η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ έχουν ειδική σημασία καθώς οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τείνουν να απομακρύνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και την εκταμίευση των 7,4 δισ. ευρώ), από την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους.
Προς το παρόν, η Γερμανία μένει αμετακίνητη στην θέση της. Κάθετα ενάντια σε νέα απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους τάχθηκε και η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Βundesbank) σε πρόσφατη έκθεση της που παρουσίασε χθες το capital.gr. Εκφράζει την απορία "γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” και υπενθυμίζει πως "στο παρελθόν, επίσης, ορισμένες χώρες , είχαν πετύχει τα ίδια ή παρόμοια πρωτογενή πλεονάσματα (Βέλγιο, Φινλανδία και Ιταλία)". Ουσιαστικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας συντάσσεται εμμέσως πλην σαφώς με το σενάριο του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και με την θέση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στο τελευταίο Eurogroup.
Παράλληλα χθες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, επικαλέστηκε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα για την αναζήτηση λύσης ως την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Άφησε να εννοηθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει λύση στο επόμενο Eurogroup και παρέπεμψε τόσο στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μια λύση είναι πολύ κοντά, όπως και στη χθεσινή εκτίμηση εκπροσώπου του ΔΝΤ, πως στο επόμενο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία. Όπως, τέλος, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, "σε όλους επικρατεί μια θετική διάθεση και εμείς θα συνεισφέρουμε με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις".
Νωρίτερα χθες αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στο CNBC ότι διαβλέπει συμφωνία με την Ελλάδα σε τρεις εβδομάδες, αλλά εκτιμά ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Ως οικονομολόγος εκτίμησε ότι "βλέπει" ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στο μέλλον, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το πει και από τη θέση του ως αξιωματούχος του ΔΝΤ. Για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μάλιστα έκανε και μία παρέμβαση με πολιτικές "ουρές", ότι "εάν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αμέσως"….
Για τη συμφωνία ανέφερε ότι "κάποιος πρέπει να δώσει κάτι. Υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της χρονικής πίεσης". "Είναι στόχος μας να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου" επισήμανε.
http://www.capital.gr/oikonomia/3214850/desmeuseis-pros-tous-daneistes-paroxes-460-ekat-sti-bouli
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου