Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης

Η ύφεση που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει 4.750 δολάρια -ή περίπου 4.480 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία- στο εγχώριο ΑΕΠ που βασίζεται στην κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη (PPP).
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Global Finance Ma­gazine, που χρησιμοποιεί στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει πλέον στην 51η θέση της σχετικής λίστας 188 χωρών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το οποίο ανέρχεται σε 26.809 δολάρια. Η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη (PPP) λαμβάνει υπόψη το σχετικό κόστος διαβίωσης και τα
ποσοστά πληθωρισμού, προκειμένου να συγκρίνει το βιοτικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, πριν ξεσπάσει η κρίση, η χώρα μας 'φιγουράριζε' στην 36η θέση με κατά κεφαλήν ΑΕΠ της τάξης των 31.558 δολαρίων.
Στο ίδιο διάστημα, το μέσο ευρωπαϊκό ΑΕΠ -βασισμένο στην κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη (PPP)- ενισχύθηκε κατά 4.623 δολάρια, στα 34.038, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά στη Δυτική Ευρώπη διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 43.050 δολαρίων (περίπου 5.000 δολάρια αυξημένα από το 2008).
Ενδεικτικό των... μνημονιακών επιπτώσεων στον πλούτο της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι πλέον βρίσκεται στη 18η θέση επί συνόλου 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μπροστά μόνο από τη Λετονία, όταν το 2008 βρισκόταν στη 12η θέση.
Οπως είχε αναφέρει εξάλλου σε πρόσφατη μελέτη του και το ΙΟΒΕ, μετά τη βαθιά ύφεση που διαρκεί από το 2008, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα περίπου στο επίπεδο που ήταν το 2000. Προσθέτει δε ότι η ταχύτατη αύξηση των εισοδημάτων που παρατηρήθηκε από την είσοδο στην Ευρωζώνη και έως το 2008, στηριζόμενη κυρίως σε εξωτερικό δανεισμό, αντιστράφηκε, με μια μείωση περίπου συμμετρικής έντασης και χαρακτήρα έως το 2016.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία της Credit Suisse, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή -μετά την αφαίρεση των δανείων- περιουσία των Ελλήνων υποχώρησε πέρυσι στα 856 δισ. ευρώ από 1,023 τρισ. ευρώ λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2009. Σε οικονομικούς όρους δηλαδή προκύπτει ότι οι Ελληνες έχασαν σχεδόν ένα ΑΕΠ από την αξία των ιδιωτικών τους περιουσιών.
Κάτι αλλάζει
Το μόνο... ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης, στο διάστημα μεταξύ 2008 και 2013 (της τάξης των 6.350 δολαρίων), από το 2014 το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε όρους αγοραστικής δύναμης) άρχισε σταδιακά να ενισχύεται φθάνοντας, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, πέρυσι στα 26.809 δολάρια από 25.206 δολάρια το 2013.
Στη λίστα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η πιο πλούσια χώρα παραμένει το Λουξεμβούργο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 101.936 δολαρίων, ακολουθούμενο από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πλην των χωρών της Ευρωζώνης, ως το πιο πλούσιο κράτος εμφανίζεται το Κατάρ με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 129.727 δολαρίων, ενώ ακολουθούν μία σειρά από ασιατικά και αραβικά κράτη.
Το Ιρλανδικό θαύμα
Παρότι, Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος μπήκαν σε μνημόνια, η χώρα του Βορρά όχι μόνο κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα σταθεροποίησης σε λιγότερο από 3 χρόνια αλλά ενίσχυσε και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 23.300 δολάρια το διάστημα 2008-2016. Ελλάδα και Κύπρος (σε μικρότερο βαθμό) είναι οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης όπου το βασισμένο στην αγοραστική δύναμη κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2008.
Στη λίστα των πιο πλούσιων κρατών του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, διαχρονικά βρίσκονται οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του αραβικού κόσμου (δηλαδή Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.), μεγάλα ασιατικά οικονομικά και εμπορικά κέντρα όπως είναι το Μακάο, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες καταφέρνουν και διατηρούν πολύ υψηλά κατά κεφαλήν ΑΕΠ και εισοδήματα.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...