Η θρυλική εκπομπή του δεύτερου καναλιού του BBC, Newsnight, δίνει βήμα στον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να αναπτύξει τη δική του πρόταση για μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συλλήβδην οι δυτικές κοινωνίες. Ένα New Deal, όπως το χαρακτηρίζει ο Έλληνας οικονομολόγος, ανάλογο με το Breton Woods. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενείται στο βρετανικό πρόγραμμα, σε μια στήλη που δίνει το λόγο στους τηλεθεατές που τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά στις προτάσεις των προσκεκλημένων. "Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν ανάγκη από έναν "New Deal" (νέα συμφωνία)" σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης που παρατηρεί ένα διεθνές φαινόμενο εθνικισμού που θριαμβεύει στις
βάσεις της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, που αποτελεί αποτέλεσμα της λιτότητας από τη μία και της ανεπιθύμητης μετανάστευσης, "πικρό καρπό της συγκέντρωσης "αξιοπρεπών θέσεων εργασίας" σε μικρές περιοχές".
βάσεις της υποαπασχόλησης και της ανεργίας, που αποτελεί αποτέλεσμα της λιτότητας από τη μία και της ανεπιθύμητης μετανάστευσης, "πικρό καρπό της συγκέντρωσης "αξιοπρεπών θέσεων εργασίας" σε μικρές περιοχές".
Οι άνθρωποι δεν μετακινούνται στο Λονδίνο εξαιτίας των θεατρικών του σκηνών ή στη Βρετανία για τον υπέροχο καιρό της. Μετακινούνται για πρέπει
Ο οικονομολόγος σημειώνει χαρακτηριστικά για την Βρετανία, με σαφείς αναφορές στη ρητορεία που έφερε το Brexit: "Οι άνθρωποι δεν μετακινούνται στο Λονδίνο εξαιτίας των θεατρικών του σκηνών ή στη Βρετανία για τον υπέροχο καιρό της. Μετακινούνται για πρέπει".
Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως η Βρετανία ή η Αμερική μπορούν να ευημερήσουν όταν τα γειτονικά του Έθνη βρίσκονται σε κρίση
"Ούτε η παγκοσμιοποίηση, ούτε όμως και ηλεκτροφόροι φράχτες μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση" αναφέρει, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από την λεγόμενα νέα τάξη πραγμάτων, όσο και από τα εθνικιστικά κινήματα που σημειώνουν εκλογικά άλματα σε όλο τον κόσμο. "Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς πως η Βρετανία ή η Αμερική μπορούν να ευημερήσουν όταν τα γειτονικά του Έθνη βρίσκονται σε κρίση" προσθέτει.
οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα σε ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα
οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα σε ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα
"Το αντίδοτο είναι έντιμες εργασίες, με το δικαίωμα σε ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικές κατοικίες στις κοινότητες των ανθρώπων" αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Αυτός είναι και ο λόγος που χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ένα νέο Μπρέτον Γουντς, που θα συλλαμβάνει επενδύσεις από και για τις κοινωνίες των πολιτών, με τον ίδιο τρόπο που τα "πράσινα" κινήματα συλλαμβάνει ιδέες για την κλιματική αλλαγή: Μια κοινή ευθύνη από άτομα, των οποίων τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα" προσθέτει. "Επιπλέον οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα σε ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα" καταλήγει, αναφερόμενος σε ένα μίνιμουμ μισθού για όλους.
Ο φόβος για τα μηχανήματα που μπορούν να μας απαλλάξουν από τη δουλεία, δείχνει μια άβουλη και διχασμένη κοινωνία
Εν συνεχεία, ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε μια άλλη θεωρία βασισμένη στο debate για την "επέλαση των μηχανών". "Ο φόβος για τα μηχανήματα που μπορούν να μας απαλλάξουν από τη δουλεία, δείχνει μια άβουλη και διχασμένη κοινωνία" σημειώνει και αναφέρεται στο κίνημα των Luddites (ομάδα εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία στην Αγγλία του 19ο αιώνα που προκάλεσαν σοβαρές αναταραχές) που όπως είπε υπήρξαν από τους πιο παρεξηγημένους φορείς ιστορικά. "Οι βανδαλισμοί σε βάρος μηχανημάτων, δεν ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στον αυτοματισμό. Υπήρξε μορφή αντίθεσης με κοινωνικές συμβάσεις που θα τους αποστερούσαν την ευημερία στο όνομα της τεχνολογικής προόδου" ανέφερε.
Να εφαρμόσουμε ένα διεθνές βασικό εισόδημα που θα χρηματοδοτείται από επιστροφές κεφαλαίου, όχι φόρους
"Οι κοινωνίες μας πρέπει να αγκαλιάσουν την άνοδο των μηχανών, αλλά να εξασφαλίσουν πως αυτή συμβάλει στην αμοιβαία ευημερία" είπε και πρότεινε "κάθε πολίτης να αποκτά δικαιώματα σε μέρος του πλούτου που παράγεται από μηχανές". "Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα διεθνές βασικό εισόδημα που θα χρηματοδοτείται από επιστροφές κεφαλαίου, όχι φόρους" είπε και έκλεισε λέγοντας: "Είναι αυτό που αποκαλώ παγκόσμιο, κοινωνικό μέρισμα. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να επιστρέψουμε τα ωφέλη του αυτοματισμού σε ολόκληρη την κοινωνία".
http://news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου