Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Γεροβασίλη: Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το Δημόσιο

Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, η δημιουργία των νέων οργανισμών υπουργείων και φορέων, τα περιγράμματα θέσεων, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή είναι σημαντικές καινοτομίεςκαι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το δημόσιο, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη της, στην ιστοσελίδα, «Liberal.gr». Η ίδια σημείωσε ότι η κυβέρνηση βάζει «τάξη στο χαώδες σκηνικό των μετακινήσεων υπαλλήλων», τάχτηκε υπέρ της εθλελοντικής μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων και υποστήριξε ότι η ΝΔ βλέπει την κινητκότητα ως «προθάλαμο απολύσεων». Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη
νομιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετους θητείας, βάσει του νόμου του 2011.
Ταυτόχρονα η υπουργός επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «έχουν διαλέξει να στοιχηθούν στην πλευρά του σκληρού κύκλου των δανειστών».
Ακολουθεί ολόκληρη την συνέντευξη της Ολγας Γεροβασίλη:
Έχετε πει σε μια ομιλία σας ότι τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα, είναι σκιά του εαυτού τους. Με τόσες διαψεύσεις που έχετε χαρίσει στους οπαδούς σας θα ήταν αδόκιμο να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για εσάς;
Όλγα Γεροβασίλη: Στην πολιτική δεν ισχύει η αρχή «μην κρίνετε για να μην κριθείτε». Στην πολιτική κρίνεις και κρίνεσαι διαρκώς από την κοινωνία, τις θεσμικές συλλογικότητες, τον εαυτό σου, και προπάντων από τους πολίτες. Αν από τα δυο άλλοτε κραταιά κόμματα έχει απομείνει μόνον η σκιά, αυτό είναι η πραγματικότητα και όχι μια χαιρέκακη προσωπική διαπίστωση. Στην πολιτική όμως ισχύει μια άλλη αρχή, που λέει ότι τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Ιδιαίτερα όταν είναι να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά ζητήματα. Κι ο λαός έχει αποκτήσει ένα αλάνθαστο ένστικτο στο να ζυγίζει σωστά το χρόνο.
Μήπως πλέον ο λαός ζυγίζει σωστά το χρόνο, απ’ ό,τι βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις;
Όλγα Γεροβασίλη: Οι τρεις συναπτές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα ενός συγκυριακού γεγονότος. Ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης σκέψης και λαϊκής αποφασιστικότητας να ξεμπερδέψει με το παλιό, αντιλαϊκό σύστημα διακυβέρνησης. Σήμερα αντιλαμβάνεται και κατανοεί την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και ακούει βερεσέ τα περί αλήθειας και τα συναφή της νεοφιλελεύθερης μητσοτακιάδας. Συνεπώς, οι ανυπόμονοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ας συγκρατηθούν. Ας αφήσουν προς το παρόν τις σκιαμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ας δώσουμε τον απαραίτητο «χρόνο στον χρόνο» της κυβέρνησης, και σε ό,τι αφορά το επιμύθιο περί σκιών, τα λέμε στις εκλογές το 2019.
Κατηγορείτε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι απεργάζονται τρόπους για να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης. Η δική σας αντιπολιτευτική τακτική το 2014, ιδίως την περίοδο κατά την εκλογή ΠτΔ, δεν ήταν ίδια;
Όλγα Γεροβασίλη: Ρητά και κατηγορηματικά λέμε ότι τα δυο αυτά κόμματα, από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα, η πλευρά που έχουν διαλέξει να στοιχηθούν, είναι η απέναντι πλευρά, του σκληρού κύκλου των δανειστών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει πρότινος σβάρνα τις ξένες αυλές, προσπαθώντας να πείσει τους ομοειδείς του ότι εκείνος είναι ο καλός σε αυτή την ιστορία και πως θα τα κάνει όλα υπάκουα και πειθαρχημένα μόλις έλθει στα πράγματα. Θυμηθείτε μόνο την αξιοθρήνητη στάση της ΝΔ σε σχέση με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα. Τελευταία μάλιστα, οι απίθανοι της ΝΔ βγαίνουν με καινούργιες θεωρίες όπως: «θα παρακαλούμε για τέταρτο μνημόνιο και δεν θα μας δίνουν», «να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση κλπ».
Είναι εύκολη καταφυγή, να τοποθετούμε τους αντιπάλους στην «πλευρά, του σκληρού κύκλου των δανειστών».
Όλγα Γεροβασίλη: Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι με τη στάση τους μόνο τα συμφέροντα της πατρίδας μας δεν εξυπηρετούν. Εμείς δεν ζητάμε από τη ΝΔ να συμφωνήσει με το πολιτικό μας πρόγραμμα, ούτε περιμένουμε κάτι τέτοιο. Ζητάμε να μην υπονομεύει μια εθνική προσπάθεια που αποδίδει και δημιουργεί πραγματικές συνθήκες εξόδου από την κρίση.
Ακόμη και να κλείσει η αξιολόγηση, αυτή έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο ακριβώς. Έτσι ορίζετε την επιτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ;
Όλγα Γεροβασίλη: Σας θυμίζω ότι αυτό που λέτε, πριν έναν χρόνο, ήταν η πρώτη αξιολόγηση, η οποία επιτεύχθηκε παρά τους αλαλαγμούς και τις οιμωγές της αντιπολίτευσης και τις ελπίδες της ότι δεν θα έκλεινε. Πολύ σύντομα θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση. Η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται στη επιμονή κάποιων κύκλων για ακόμη πιο εξοντωτικές για το λαό μας αποφάσεις. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η αξιολόγηση αυτή καθεαυτή έχει τη σημασία της όπως και το επιτυχές κλείσιμό της.
Εκείνο όμως που πρέπει να διαβάσουμε πίσω από όλα αυτά που έγιναν τα δυο χρόνια, μαζί και τις αξιολογήσεις, είναι το ρήγμα που έχει γίνει στους κόλπους της Ευρώπης και στο ΔΝΤ. Αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας, ότι δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να αλλάξει ο προσανατολισμός της ΕΕ. Τότε από κάποιους αυτό ερμηνεύτηκε ως πολιτική αφέλεια. Σήμερα, όμως, έχει μπει για καλά στην καθημερινή ατζέντα το ζήτημα ότι η Ευρώπη, ο κόσμος και η οικονομία, δεν μπορεί συνεχίσουν στη λογική του άκρατου φιλελευθερισμού και της απουσίας κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στην κοπή της πίτας στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δηλώσατε ότι «το 2017 -θα- είναι έτος σοβαρών μεταρρυθμιστικών τομών στο δημόσιο τομέα». Θα προλάβετε;
Όλγα Γεροβασίλη: Αν το ερώτημά σας έχει θετική αγωνία, σας διαβεβαιώνω, για να σας φύγει το άγχος, πως ναι, θα προλάβουμε. Αν ενέχει επιθυμία να μην προλάβουμε, λυπάμαι πολύ αλλά σας το λέω εκ των προτέρων ότι θα απογοητευτείτε.
Θυμηθείτε, ωστόσο, τη διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει πιο δύσκολο εγχείρημα στον πολιτικό από τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί, από τη μια έχει απέναντι όλους εκείνους που εξυπηρετούνταν, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, με την μέχρι τούδε υπάρχουσα κατάσταση, από την άλλη γιατί οι υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων και λόγω του έμφυτου δισταγμού προς το καινούργιο και γιατί δεν έχουν βιωμένα αποτελέσματα δεν δείχνουν την ίδια θέρμη με τους αντιπάλους στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων». Χρειάζεται, λοιπόν, αποφασιστικότητα και εμείς να ξέρετε ότι την έχουμε.
Τα περί διαφανούς, αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη και θα προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, τα έχουμε ακούσει από όλους τους μεταπολιτευτικούς προκατόχους σας.
Όλγα Γεροβασίλη: Ναι, είναι φυσικό να τα έχετε ακούσει από τους προκατόχους μας, και θα με εξέπληττε αν ήταν αλλιώς, διότι σχεδόν μισό αιώνα αυτοί κυβερνούσαν και μας κατάντησαν εδώ που μας κατάντησαν. Η ανάγκη, όμως, για αποτελεσματική και διαφανή δημόσια διοίκηση που να σέβεται τον πολίτη και να τον υποστηρίζει στη ζωή του, παραμένει. Αυτό, λοιπόν, που έλεγαν με έντιμα προσχήματα για κακούς σκοπούς οι προκάτοχοί μας και δεν το έκαναν, θα το κάνουμε εμείς. Εξάλλου, ο λαός γι’ αυτό μας εμπιστεύθηκε.
Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τον καιρό εκείνο, είχαν εκπονήσει διδακτορικά επί διδακτορικών στο να στήνουν μέσα από το Δημόσιο το πελατειακό τους δίκτυο. Με ό,τι συνέπειες είχε αυτό. Κι όταν το κράτος χρεοκόπησε, άρχισαν να κατηγορούν το «κακό» Δημόσιο για τα πάντα. Πρέπει να καταλάβετε ότι, σε σχέση με τους προκατόχους μας, εμείς έχουμε διαφορετική ύφανση, είμαστε από διαφορετική στόφα. Και μη ξαφνιαστείτε με την πρόοδο που θα δείτε στη Δημόσια Διοίκηση.
Αυτό όντως το ευχόμαστε αν και θα μας επιτρέψετε προς το παρόν να δυσπιστούμε. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές που θα αλλάξουν την εικόνα του Δημοσίου;
Όλγα Γεροβασίλη: Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, η δημιουργία των νέων οργανισμών υπουργείων και φορέων, τα περιγράμματα θέσεων, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή είναι σημαντικές καινοτομίες που νομοθετήσαμε και, όπως σας προανέφερα, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Βάζουμε τάξη στο χαώδες σκηνικό των μετακινήσεων υπαλλήλων, η διοίκηση αποκτά σαφή εικόνα για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πού και ποιο είναι το αντικείμενο της κάθε θέσης εργασίας, για τη διακίνηση εγγράφων δεν θα χρειάζονται δεκάδες υπογραφές και χαμένες ώρες εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις αφενός για να αξιοποιηθεί το πλούσιο σε εμπειρίες και γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, αφετέρου για να λειτουργήσει η διοίκηση με ευελιξία, διαφάνεια και, ασφαλώς, μειωμένο γραφειοκρατικό κόστος.
Αν κάποια υπηρεσία έχει έλλειψη και κάποια άλλη πληθώρα υπαλλήλων, οι μετατάξεις ή αποσπάσεις είναι αναγκαίες. Θα το τολμήσετε;
Όλγα Γεροβασίλη: Νομοθετήσαμε το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας με την πεποίθηση ότι οι υποχρεωτικές μετατάξεις είναι αυταρχικές και ως τέτοιες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ορθολογική και αξιόπιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αφού η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι ενισχύουν την πελατειακή λογική και τη ρουσφετολογική νοοτροπία. Αντίθετα, ο εθελοντικός χαρακτήρας της κινητικότητας με τις συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας που περιγράφονται λεπτομερώς στον νόμο και τη διαφάνεια των διαδικασιών, είναι αυτός που διασφαλίζει ότι οι μεν υπηρεσίες δεν κινδυνεύουν να «αδειάσουν» από υπαλλήλους, η δε κατανομή των υπαλλήλων θα γίνεται αξιοκρατικά και με κοινά κριτήρια για όλους, καθώς κανένας δεν θα μπορεί να παρέμβει προς όφελος ημετέρων.
Στη ΝΔ, όταν επιμένουν στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, εννοούν τη δημιουργία ενός προθάλαμου απολύσεων. Έτσι αντιλαμβάνονταν την κινητικότητα επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη, με στόχο τη δημιουργία ενός καθεστώτος ελαστικής απασχόλησης, εργασιακής ανασφάλειας και τρομοκράτησης των υπαλλήλων και με απώτερο σκοπό τη συρρίκνωση του Δημοσίου, προς όφελος του μη υγιούς ιδιωτικού τομέα, αλλά του κρατικοδίαιτου.
Στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είστε πιο εχθρικοί και από το τότε κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ. Στον ιδιωτικό τομέα όλοι αξιολογούνται εν τοις πράγμασι. Γιατί όχι και στο Δημόσιο;
Όλγα Γεροβασίλη: Όταν λέει κανείς αξιολόγηση θα πρέπει να εννοεί πραγματική αξιολόγηση και όχι εκδικητικές απολύσεις, όπως θα συνέβαινε σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό που «βάφτισαν» αξιολόγηση οι προηγούμενοι: την τιμωρητική απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, με προκαθορισμένα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης και μοναδικό στόχο τις ομαδικές απολύσεις στο Δημόσιο.
Εμείς επιδιώκουμε αξιολόγηση με στόχο τη βελτίωση του παραγόμενου, διοικητικού έργου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που συνδέουν αξιολόγηση, επιλογή προϊσταμένων, σύγχρονους οργανισμούς, σύγχρονα περιγράμματα θέσεων εργασίας. Οι κινήσεις μας δεν είναι αποσπασματικές, αλλά συντονισμένες στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής αντίληψης για τον δημόσιο τομέα. Είμαστε βέβαιοι πως με αυτόν τον τρόπο θα μπουν οι βάσεις, ούτως ώστε όχι μόνο η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, αλλά και να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην προηγούμενη φαυλότητα.
Προχθές βρεθήκατε αντιμέτωπη με τους πυροσβέστες που ζητούν μονιμοποίηση. Θα τους διορίσετε;
Όλγα Γεροβασίλη: Είχαμε χτες συνάντηση στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αντιπροσωπεία των πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, παρά τα όσα γράφτηκαν για επεισόδια, τα οποία ποτέ δεν συνέβησαν.
Η μονιμοποίηση των συγκεκριμένων πυροσβεστών προβλέπεται από νόμο του 2011. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν καθημερινές μάχες για την ασφάλεια των πολιτών.
Θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται εκ των πραγμάτων με το πέρας της πενταετίας. Γι’ αυτό το λόγο κατατίθεται η σχετική διάταξη στη Βουλή, με την οποία εξασφαλίζεται η άμεση συνέχιση του έργου τους επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών μονιμοποίησής τους.
http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/gerovasili-aftes-einai-oi-metarrithmiseis-pou-tha-allaxoun-dimosio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...