Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Από τα σπλάχνα του ΑΔΜΗΕ στους χρυσούς μισθούς και στα αναδρομικά

Παρελθόν αποτελούν για τον ΑΔΜΗΕ ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ. Η παραίτηση των δυο στελεχών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ζητήθηκε, όπως είναι φυσικό, από τον προϊστάμενό τους υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, όχι τόσο στα ΜΜΕ, αλλά στο εσωτερικό του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, όπου ακόμα και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ανέβηκαν στα κεραμίδια» μετά τη δημοσιοποίηση των «χρυσών» μισθών και των αντίστοιχων αναδρομικών που έλαβαν.  Τα δύο στελέχη, δηλαδή ο (πρώην πλέον) πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μπλάνας, προέρχονται και οι δύο
από «τα σπλάχνα» της εταιρείας, δεν διορίστηκαν δηλαδή ως τεχνοκράτες. Τους διόρισε ο κ. Λαφαζάνης όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ο οποίος ως γνωστόν είχε απέχθεια σε ότι αφορούσε «την αγορά», ενώ αντίθετα περιέβαλλε με απεριόριστη εμπιστοσύνη τα συνδικαλιστικά στελέχη. Ο κ. Κορωνιωτάκης την εποχή που ανέλαβε πρόεδρος ήταν τομεάρχης ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο σύλλογο μηχανικών της ΔΕΗ. Ο κ. Μπλάνας κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Συστημάτων και Υποδομών.
Τι έκαναν τα δύο στελέχη; Με τη λογική «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει», τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν χρήση νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 με τον οποίο αίρεται το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και εκτόξευσαν τις μηνιαίες αποδοχές τους στα επίπεδα των 20.000 ευρώ μικτά  και μάλιστα αναδρομικά, από την εφαρμογή του νόμου 4354/15 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ.

Αποτέλεσμα της αναδρομικότητας στην απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ήταν να εισπράξουν οι κύριοι Κορωνιωτάκης και Μπλάνας περί τα 200.000 ευρώ έκαστος τον Δεκέμβριο, ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας και οι διάδρομοι, τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της ΔΕΗ «πήραν φωτιά» καθώς οι πρώην συνάδελφοι των δύο στελεχών (απλοί εργαζόμενοι και υπηρεσιακά στελέχη των δύο εταιρειών) έχουν υποστεί πολύ ισχυρές μειώσεις στους μισθούς τους κατά τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι οι αμοιβές των στελεχών του ΑΔΜΗΕ πρέπει να εγκριθούν από το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, πράγμα που έγινε με την προηγούμενη όμως σύνθεσή του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο σημερινός πρόεδρος του εποπτικού και σύμβουλος μέχρι πρότινος του κ. Σκουρλέτη, Νίκος Καϊμάκης. Είναι άγνωστο αν για να υπάρξει αυτή η έγκριση υπήρξαν μεθοδεύσεις ή εάν ήταν ενήμερη η μητρική εταιρεία ΔΕΗ.
Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν πάντως και σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, συνολικά, εντός της εταιρείας για τον καθορισμό των νέων αμοιβών, τον εσωτερικό έλεγχο και φυσικά τις προβλέψεις δημοσιότητας, αφού το θέμα δεν αναδείχθηκε παρά μόνον μετά από ερώτηση και παρέμβαση του κ. Σκρέκα
Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα, πρώην στέλεχος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, η  σύμβαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, έχουν καταστατική και κανονιστική εξασφάλιση ότι μετά τη λήξη της θητείας τους στη διοίκηση θα παραμείνουν στην εταιρεία στο βαθμό και τις αμοιβές Γενικού Διευθυντού.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά που τους καταβλήθηκαν.
Σημειώνεται τέλος ότι  ο κ. Σκρέκας δεν έχει περιοριστεί μόνο στη θυγατρική δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, αλλά ζητεί από την κυβέρνηση στην ερώτησή του να ενημερωθεί και για πιθανές άλλες αυξήσεις που έγιναν σε διοικήσεις ΔΕΚΟ, με χρήση του περίφημου νόμου, που κατάργησε το πλαφόν που είχε μπει τον Οκτώβριο του 2012.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...