Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων θέτει με επιστολή του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης

Επιστολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κα Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης έστειλε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Ευρωβουλευτής στην επιστολή του επισημαίνει τις αυξημένες προκλήσεις της Τουρκίας μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων Αξιωματικών, με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικής προστασίας τους στην Τουρκία. 
Μετά την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο που επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρόκληση αυτή γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν την επέτειο των 21 χρόνων από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύρραξη. Συγχρόνως, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου κατεγράφησαν 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από Τουρκικά Πολεμικά
αεροσκάφη.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης στην επιστολή του «η Τουρκία, ως απάντηση στις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, έχει επιλέξει τον δρόμο της κλιμάκωσης ενεργειών και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα αφού ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κ. Φικρί Ισίκ απείλησε με επιδείνωση των Γερμανο – Τουρκικών σχέσεων, σε περίπτωση αποδοχής των αιτημάτων ασύλου 40 Τούρκων στρατιωτικών.
Ο Ευρωβουλευτής, ζητά τέλος από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναλάβουν θετική δράση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ώστε να καταγγείλουν τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν, πιέζοντας για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να υπογραμμίσω τις επιπτώσεις της μη έκδοσης Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα και την Γερμανία αντίστοιχα προς την Τουρκία.
Η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσων κατηγορούνται από την Τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έχει επανειλημμένα καταγραφεί και από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αλλά και από τις πλέον έγκυρες διεθνείς ΜΚΟ με αντικείμενο την προστασία από τα βασανιστήρια.
Κατά συνεπεία, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την προηγουμένη εβδομάδα, το ανώτατο Ελληνικό δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, απέρριψε το αίτημα έκδοσης 8 Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι δεν εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις φυσικής προστασίας τους στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, 40 Τούρκοι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία και οι υποθέσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση από τις αρμόδιες αρχές.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 υπήρξε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από στολίσκο πολεμικών πλοίων στα οποία επέβαινε σχεδόν το σύνολο της φυσικής ηγεσίας των Τουρκικών ενόπλων δυνάμενων.
Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 κατεγράφησαν 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, του FIR Αθηνών και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.
Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν προσχεδιασμένες προκλητικές πράξεις συνδεόμενες άμεσα με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Σημειώνεται ότι, αυτές τις μέρες, συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύρραξη.
Ταυτόχρονα, την προηγουμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Φικρί Ισίκ, ζήτησε από τις Γερμανικές αρχές να απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου των 40 τούρκων στρατιωτικών, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία θα επιδεινωθούν. 
Είναι προφανές ότι η Τουρκία, ως απάντηση στις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, έχει επιλέξει τον δρόμο της κλιμάκωσης ενεργειών και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί τον κ. Ερντογάν όχι σε συμμόρφωση αλλά σε περεταίρω αποθράσυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταγγείλει τον καιροσκοπισμό του κ. Ερντογάν και να τον ανακαλέσει στον δρόμο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ κρατών.
Με βάση τα ανωτέρω, σας ζητώ να αναλάβετε θετική δράση, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για να υπενθυμίσετε στις Τουρκικές αρχές τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που έχει αναλάβει.

Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...