Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ένα νέο 2015

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες περιμένουν από τη μία τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το τελεσίγραφο που της έχει τεθεί και από την άλλη τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη νομοθέτηση μέτρων άμεσα και η επιστροφή των θεσμών δεν γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στο καλοκαίρι του 2015 και στη συζήτηση για Grexit θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες. Και ενώ οι πληροφορίες από την Αθήνα θέλουν θεσμούς και υπουργείο Oικονομικών να
βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων είναι κατηγορηματικοί ότι από το τελευταίο Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, και μετά διαπραγματεύσεις δεν γίνονται, επιστολές των θεσμών δεν αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα και πρόσκληση προς τον κ. Τσακαλώτο να συμμετάσχει σε δείπνο στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Τόμσεν, του ΔΝΤ, δεν υπήρχε. Αυτό που διαμηνύουν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι στις 26 Ιανουαρίου, όταν βρισκόταν ο κ. Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες, του έγινε απολύτως ξεκάθαρο από όλους τους θεσμούς ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι επικεφαλής τους στην Αθήνα.
Και αυτές δεν είναι άλλες από τη νομοθέτηση εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της εφαρμογής του μέτρου από το 2019 και τη δέσμευση και –ίσως– την ένταξη στον «κόφτη» των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό. Ευρωπαίος αξιωματούχος αξιολογούσε πως αν η Αθήνα δεσμευτεί να νομοθετήσει άμεσα τη μείωση του αφορολογήτου, οι θεσμοί από την πλευρά τους θα συμβιβαστούν με μία απλή δέσμευση και όχι απαραίτητα προ-νομοθέτηση της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Καμία έκπτωση
Συγχρόνως, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς κάποια έκπτωση. Δηλαδή να ολοκληρώσει και τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, όπως έχουν συμφωνηθεί, αλλά και να προχωρήσει σε υλοποίηση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, η μείωση του αφορολογήτου δεν θα είναι αρκετή.
Αύριο αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση αξιολόγησης για το δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα, που έφερε στο φως την προηγούμενη Κυριακή η «Κ», αλλά και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (άρθρο 4), που θα κρίνουν πόσο σκληρή θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Πριν από τη συνεδρίαση του Ταμείου δεν αναμένεται η επιστροφή των θεσμών, αλλά από την Τρίτη θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιστροφή θα είναι άμεση έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως αρχές Μαρτίου το αργότερο και πριν από τη σειρά των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ε.Ε., με πρώτη αυτή στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου. «Οσο ο χρόνος θα περνάει και οι θεσμοί δεν επιστρέφουν, τόσο θα μειώνεται και το ποσοστό ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».
Αν όντως επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα μετά τις 6 Φεβρουαρίου, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον και θα εισηγηθούν τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η σύνταξη του MEFP, του δικού του μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το MEFP δεν θα περιορίζεται στα δύο θέματα «αγκάθια», αυτά δηλαδή της μείωσης του αφορολογήτου και των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, αλλά θα περιέχει σειρά άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ίσως να μην έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα δύο προηγούμενα αλλά δεν θα παύουν να είναι αρκετά δύσκολα πολιτικά καθώς θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ.
Αυτό που ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας, «να πάρει κάτι καλύτερο στο χρέος» όπως λένε στην Αθήνα σε αντάλλαγμα με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει, δεν φαίνεται να είναι πολύ εφικτό. Πηγή των θεσμών ξεκαθάριζε στην «Κ» ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αλλά σίγουρα όχι περαιτέρω μέτρα.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...