Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Το Σώρρας-gate και ο απατεώνας των 3 τρισ. δολαρίων

Το Σώρρας-gate φτάνει μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς συνδέεται με τη μεγαλύτερη απόπειρα απάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια.
Πίσω από τις κούφιες υποσχέσεις που έδινε ο Σώρρας ως υποτιθέμενος 'σωτήρας' της Ελλάδας βρίσκεται ένας Αμερικανός απατεώνας, ο Στέφεν Λουίς Βόζνι, πρώην δικηγόρος ο οποίος επιχείρησε να κάνει μια κολοσσιαία απάτη ύψους... σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ο δημοσιογράφος Ελευθέριος Ρήνος στην ιστοσελίδα mignatiou.com.
Τα ομόλογα-κουρελόχαρτα που ισχυρίζεται πως διαθέτει ο Σώρρας αποτελούν διεθνείς συναλλαγματικές που εξέδωσε ο καταζητούμενος απατεώνας στις ΗΠΑ. Σε αυτές, όπως έχει αποκαλύψει ο κ. Ρήνος, εμφανίζονται εταιρείες-φαντάσματα, πίσω από τις οποίες κρύβεται το κύκλωμα πλαστών συναλλαγματικών του Βόζνι. Μια από τις ανύπαρκτες εταιρείες είναι η Red Panther Limited με έδρα τις Σεϊχέλες, η οποία συνδέεται με τον Σώρρα.

Μεσάζοντας
ύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο ιστότοπος mignatiou.com, ο Σώρρας εμφανίζεται ως ο αποκλειστικός μεσάζοντας στην Ελλάδα για τα εικονικά έγγραφα του κυκλώματος του Βόζνι που εξουσιοδοτεί τον Ελληνα απατεώνα για τη χρήση των ακάλυπτων συναλλαγματικών του. Σε ένα από τα καταθετήρια, ύψους 500 εκατομμυρίων, αποκαλυπτικός είναι ο κωδικός αριθμός της διεθνούς συναλλαγματικής στην οποία αυτό αντιστοιχεί: 2012-0500-SLW-0010-0505.
Τα γράμματα SLW δεν είναι άλλα από τα αρχικά του Stephen Louis Wozny, που ως καλλιτέχνης της απάτης δεν αντιστάθηκε στο να υπογράψει το δημιούργημά του. Ο κωδικός βρίσκεται και στη λίστα με τα χρεόγραφα που ανέλαβε να διακινήσει ο Σώρρας εκ μέρους της Red Panther Limited και ανήκουν στη σειρά που δημιούργησε ο Βόζνι σχετικά με το εικονικό χρέος του Δικηγορικού Συλλόγου, υπόθεση που κρίθηκε στα αμερικανικά δικαστήρια ως απάτη.
Ποιος όμως είναι ο Στέφεν Λουίς Βόζνι και πώς έστησε την τεράστια απάτη του στις ΗΠΑ; Δικηγόρος στο Λόνγκβιου της πολιτείας της Ουάσινγκτον, ο Βόζνι θέλησε να πλουτίσει γρήγορα χρησιμοποιώντας νομικά τεχνάσματα και απάτες.
Αποφάσισε να καταστήσει το δικό του ονοματεπώνυμο σήμα κατατεθέν (trademark) και να χρεώνει με το ποσό του μισού εκατ. δολαρίων όποιον το χρησιμοποιούσε, από την εταιρεία ηλεκτρικού η οποία ανέγραφε το όνομά του πάνω στον λογαριασμό του ρεύματος μέχρι τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος με απόφαση δικαστηρίου τον διέγραψε. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δημοσίευση του ονόματός του στο περιοδικό και την ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου ο Βόζνι εξέδωσε ένα τιμολόγιο 2,9 τρισ. δολαρίων σε βάρος του.
Εξέδωσε μονομερείς διεθνείς συναλλαγματικές, τις διαίρεσε σε κομμάτια και άρχισε να τις εμπορεύεται ψάχνοντας θύματα. Αρχισε δηλαδή να διακινεί ακάλυπτες συναλλαγματικές, οι οποίες δεν είχαν καμία αξία, και εκχωρούσε έναντι αντιτίμου ποσοστό από το δικαίωμα είσπραξης των ανύπαρκτων 2,9 τρισ. δολαρίων.
Τις απάτες αποκαλύπτει το κείμενο του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου που ανακοίνωσε τη διαγραφή, αυτό για το οποίο ο Βόζνι εξέδωσε συναλλαγματικές 2,9 τρισ. δολαρίων για την 'παράνομη' χρήση του ονόματός του: 'Ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος διέγραψε ομόφωνα τον δικηγόρο Στέφεν Λ. Βόζνι κατόπιν έρευνας που διαπίστωσε ότι παραβίασε ορισμένους κανόνες δεοντολογίας. Σύμφωνα με το πειθαρχικό συμβούλιο, ο Βόζνι επιχείρησε να επηρεάσει δικαστή, προέβη σε ψευδείς δηλώσεις για έναν δικαστή και είναι ακατάλληλος να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα. Ο Βόζνι, ο οποίος εργάστηκε ως δικηγόρος στο Λόνγκβιου για 24 χρόνια, μπορεί να εγγραφεί ξανά στον Σύλλογο μόνο αν λάβει αξιολόγηση για την ψυχική του υγεία από επαγγελματία που εγκρίνει ο Σύλλογος'.
Στη συνέχεια αναφέρεται στο 'copyright' και στις παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας. 'Επειτα από επικοινωνία ενός δημοσιογράφου της Daily Mail με τον Βόζνι, εκείνος εξέδωσε μια 14σέλιδη ανακοίνωση που ανέφερε πως το όνομά του, Στέφεν Λουίς Βόζνι, αποτελεί ?trademark? και έχει ο ίδιος το ?copyright? γι' αυτό και πως οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση υπόκειται σε πρόστιμο 500.000 δολαρίων', αναφέρει ο Σύλλογος και συνεχίζει: 'Η διαγραφή του Βόζνι ακολουθεί μια σειρά από περιστατικά που εμπλέκουν τον εφέτη δικαστή Μπριτζγουότερ, τα οποία ξεκίνησαν το 2001, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Δικηγορικού Συλλόγου. Σε πολλές περιπτώσεις ο Wozny επικοινώνησε με τον Mπριτζγουότερ στο σπίτι του τελευταίου για μια υπόθεση στην οποία ο Βόζνι εκπροσωπούσε τον ενάγοντα. Ο Βόζνι παρέδωσε προσωπικά στο σπίτι του Μπριτζγουότερ τον Σεπτέμβριο του 2001 δικόγραφα που σχετίζονταν με μια υπόθεση. Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης ο Βόζνι επίσης κάλεσε τον δικαστή στο σπίτι και του παρέδωσε έγγραφα χρησιμοποιώντας τη σύζυγο του δικαστή', αναφέρει η απόφαση του Συλλόγου διευκρινίζοντας ότι 'η επικοινωνία με δικαστή εκτός δικαστηρίου παραβιάζει τον πολιτειακό νόμο'.
'Κυκλώματα'
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, o Βόζνι είχε καταγγείλει την τότε απόφαση του εφετείου κατηγορώντας δικαστές πως 'συμμετέχουν σε κύκλωμα εκβιαστών' και πως 'έχουν ενημερωθεί για εγκληματικές ενέργειες (...), έχουν συγκαλύψει εγκληματικές πράξεις άλλων δικαστών (...) και έχουν διαπράξει απάτη σε αλληλογραφία'. Σε επιστολές προς τον εισαγγελέα και τον σερίφη της κομητείας Κάουλιτς κατηγόρησε τον Μπριτζγουότερ ότι 'εμπλέκεται ενεργά στη συγκάλυψη μιας σειράς δολοφονιών βάσει της εκδικητικής φύσης και των διφθαρμένων τάσεών του'. Επίσης κατέθεσε αγωγή 'για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του δικαστή διεκδικώντας περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για αποζημίωση, ωστόσο τα δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή'. Ο Βόζνι 'ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι οι πράξεις του ήταν άδικες', καταλήγει το κείμενο.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία...