Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αφορολόγητο: Στη λίστα οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τηλέφωνο

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί για τις αποδείξεις που θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα. Το υπουργείο Οικονομικών γράφει και σβήνει τη λίστα και σήμερα αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση που θα βάλει ένα τέλος στη σύγχυση που έχει προκληθεί. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δηλαδή φως και νερό, και οι λογαριασμοί τηλεφώνων, σταθερών, κινητών και συνδρομητικής τηλεόρασης.  Αν και πριν μία εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι παραπάνω λογαριασμοί θα εξαιρεθούν από τις δαπάνες, με τις οποίες θα μπορεί να «χτιστεί»
ηλεκτρονικά το αφορολόγητο, το υπουργείο Οικονομικών έκανε στροφή μοιρών μετά τη διαπίστωση ότι τέτοιου είδους πληρωμές γίνονται μεταξύ άλλων και στα σούπερ μάρκετ ή σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και είναι δύσκολο να διαχωριστούν.
Ήδη το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι στη λίστα των δαπανών που δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περιλαμβάνονται:

  • Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου).

  • Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.
  • Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον τελευταίο νόμο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύουν τα εξής:
- Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.
- Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.
- Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...