Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Προσφυγικό: Από το «κάπου λιάζονται» της Τασίας στο «σήμερα ξεπαγιάζουν»

Επικοινωνιακά τερτίπια από την κυβέρνηση ενώ στα hot spot επικρατεί απόγνωση και πετροπόλεμος λόγω χιονιά - Απίθανες δηλώσεις από Μουζάλα και Κυρίτση - Διασυρμός στην Ευρώπη με τα αντίσκηνα θαμμένα στο χιόνι

Την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα καταδεικνύει η επέλαση του χιονιά στην Ελλάδα. Στο έλεος πολικού ψύχους έχουν εγκαταλειφθεί δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πλήθος παιδιών, γεγονός που ανάγκασε την Κομισιόν να εκφράσει έντονα παράπονα προς τους
Έλληνες αρμοδίους. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην ενδοχώρα, όπως στην Πέτρα Ολύμπου, οι εικόνες των αντίσκηνων που έχουν σχεδόν θαφτεί στο χιόνι είναι τραγικές και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναστατώνουν ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία.


Το πρόβλημα επιβίωσης των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνει τα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με ολόκληρες περιοχές της χώρας αποκλεισμένες, αλλά ακόμη και νεκρούς. Το «μαγκάλι της ντροπής» που κατέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, καταλογίζοντας ευθύνες στην τότε κυβέρνηση, εξακολουθεί να σκοτώνει ακόμη και εν έτει 2017, δηλαδή ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια με την παράταξη του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Οι «φιλοξενούμενοι» σε καταυλισμούς, hot spot κ.λπ, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται εκτεθειμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε αντίστοιχες «δομές» της Χίου οι πρόσφυγες εξεγείρονται για τις διακοπές ρεύματος και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και απαιτείται η επέμβαση των ΜΑΤ για να σταματήσει ο πετροπόλεμος. Παρόλ' αυτά, η κυβέρνηση αντί να επιλύσει το, ανθρωπιστικό πλέον, πρόβλημα με κατεπείγουσες ενέργειες, επιδίδεται στην επικοινωνιακή διαχείριση με τραγελαφικές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και του κ. Γιώργου Κυρίτση, υπεύθυνου Συντονισμού για το προσφυγικό.

http://www.protothema.gr/greece/article/643924/prosfugiko-apo-to-kapou-liazodai-tis-tasias-sto-simera-xepagiazoun/


Επικοινωνιακά παιχνίδια
Στο πνεύμα της μνημειώδους (για την πλήρη ανικανότητα έστω και έγκαιρης αντίληψης του μείζονος προβλήματος) επωδού της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, κάπου λιάζονται», ο κ. Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωνε μόλις προ ολίγων ημερών ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Μετά από το κύμα επικρίσεων που δέχτηκε, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν εννοούσε τα νησιά», όπου, όπως παραδέχτηκε, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Αντί άλλων ενεργειών, όμως, έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για... λαϊκισμό.

Σε παρόμοιους τόνους, ο γνωστός για τις φραστικές του προκλήσεις («για τα επεισόδια στα hot spot φταίει η ματαίωση των προσδοκιών των μεταναστών», αλλά και «επιλογή μας είναι να επιβαρύνουμε όσους ψήφισαν 'Ναι' στο δημοψήφισμα») Γιώργος Κυρίτσης δικαίωσε για άλλη μία φορά τη φήμη του προσπαθώντας να κάνει δακτυλουργίες με τους αριθμούς: «Σας λέω ότι το να μείνουν έστω λίγοι άνθρωποι, δηλαδή αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς να κάνεις δέκα, θα καταφέρεις τα οκτώ».

Σφοδρή ήταν η αντεπίθεση από τη Νέα Δημοκρατία, με σχόλια δια στόματος του τομεάρχη για το μεταναστευτικό, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος απάντησε στον κ. Μουζάλα ως εξής: «Εσείς διαδηλώνατε και μιλούσατε για Νταχάου. Ο δικός σας λαϊκισμός και η ανικανότητά σας οδήγησε την κατάσταση εδώ. Ο υπουργός να δράσει αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να λέει ότι δεν τα κατάφερε και να ρίχνει εδώ κι εκεί ευθύνες. Να κάνει αυτό που πρέπει σε έναν υπουργό, να πάρει αποφάσεις και να κυβερνήσει. Επτάμιση χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο εξαιτίας της δικής σας πολιτικής».

Αλλά και το ΚΚΕ από τη δική του πλευρά, καυτηριάζει με ανακοίνωσή του την αδράνεια της κυβέρνησης: «Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι, μέσα σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό, με την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και την παροχή όλων των απαραίτητων μέσων»

Η Κομισιόν αγριεύει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε εχθές τους Έλληνες αρμοδίους μέσω της εκπροσώπου τύπου της, Νατάσας Μπερτό: «Η κατάσταση αντιμετωπίζεταια ανεπαρκώς. Η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Έχουμε ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχουμε ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είμαστε έτοιμοι να τα χρηματοδοτήσουμε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική και τεχνική στήριξη».

Παρόλ' αυτά, ο «Στρατηγός Χειμώνας», όπως θα έλεγε ο, προσφιλής ίσως σε πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ιωσήφ Στάλιν, επιμένει να εκθέτει την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον των έκτακτων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...