Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Θα καθυστερήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι γνωστή. Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επαναλάβει το «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «το 2018 θα μιλήσουμε» για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις. Παραπέμπει δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa Κάρστεν Μπρζέσκι μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα n-tv θεωρεί ότι ένα κούρεμα υπόθεση χρόνου, μιας και, όπως λέει, είναι αδύνατη η αποπληρωμή ενός τόσο υψηλού χρέους.


«Εννοείται ότι το κούρεμα συνδέεται με κόστος για τον γερμανό φορολογούμενο. Το κούρεμα ωστόσο θα καθυστερήσει. Στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην αναμονή έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και ίσως κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ή κατά τη διάρκεια του 2018 να ξεκινήσουν συζητήσεις για το κούρεμα».

Οι γερμανοί πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί το κούρεμα δεν έχει γίνει ήδη, ο γερμανός οικονομολόγος απαντά ότι «για τη Γερμανία αποτελεί ταμπού». Κατά την άποψή του, πολλοί γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα κατανοήσουν μια τέτοια απόφαση: «Θεωρώ ωστόσο ότι οι πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό. Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται ένα μέσο πίεσης έναντι της Ελλάδας προκειμένου να δίνει κάθε μήνα στo Eurogroup πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις».

Σε αντίθεση με πολλούς γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa εμφανίζεται πιο αισιόδοξος: «Κάθε φορά εφαρμόζουν από λίγα μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε αντοχές και υπομονή. Ακόμα κι αν η Ελλάδα εφαρμόζει μόνο το 30% κάποτε θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Απλά θα χρειαστεί χρόνος».

Ο Κάρστεν Μπρζέσκι βλέπει με ψυχραιμία ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους παρά το κόστος που θα έχει για τους πιστωτές: «Ένα μέρος των πιστώσεων έχει χαθεί για πάντα. Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει εξολοκλήρου τα δάνεια. Αλλά ούτε και το γερμανικό δημόσιο θα αποπληρώσει όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει στις αγορές».

n-tv, Handelsblatt / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...