Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Άλλο η «φθορά» κι άλλο το «ρεύμα»

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*
Μετά και το πέρας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ώρα το Μαξίμου να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των πολιτών που είναι αρκετά δύσκολη και που η υψηλή φορολογία έχει φέρει σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν με αντιξοότητες και η πολιτική ηγεσία των παραγωγικών υπουργείων δείχνει πως δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και η πατρίδα μας χάνει πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα προβλήματα απαιτούν ευέλικτες λογικές και δυναμική προσεγγίσεων. Πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες πολιτικές ώστε να αντιμετωπιστεί η πτώση στα πραγματικά εισοδήματα. Η συμβολή των διεθνών οργανισμών είναι χρήσιμη μόνον όταν αξιοποιούνται τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν απασχόληση, επιχειρηματικότητα, καινοτομία.
Η Ελλάδα έχει υποστεί από την εφαρμογή των μνημονιακών υφεσιακών πολιτικών τις χειρότερες καταστροφές, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να συνεχίζονται οι λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.
Ασφαλώς, η πύκνωση των εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα, από το δικαστικό και το θρησκευτικό έως το οικονομικό και το διπλωματικό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, διαμορφώνουν ένα ρευστό τοπίο.
Το αναμφισβήτητο, όμως, γεγονός της αυξανόμενης κυβερνητικής φθοράς είναι λάθος να «διαβάζεται» σαν λαϊκό ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η λανθασμένη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από τον Μητσοτάκη γίνεται ίσως επειδή βασικός σύμβουλος και αρχιτέκτονας της στρατηγικής του είναι ένας δημοσκόπος, από τους πλέον συστημικούς… Είναι ο παλιός Γραμματέας της ΚΝΕ, συνέταιρος του κ. Καλογρίτσα και νυν εξ΄ απορρήτων του Κυριάκου, ο γνωστός GPO Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η πολιτική, κατά τη γνώμη μου, είναι πάθος και αυτό λείπει από την παρέα του Μητσοτάκη.
Ε! Λοιπόν, τα κόμματα, όταν κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πρέπει να στελεχώνονται από μάνατζερς, αλλά από (τεχνοκράτες) μαχητές.
Δεν κατεβαίνεις στον δρόμο για να κολλήσεις αφίσα, δεν μπαίνεις σε καφενείο για να μιλήσεις, δεν πας στη λαϊκή για να δώσεις μάχη στους πάγκους μόνο με τη γραβάτα, τα λευκά κολάρα και τα μανίκια σηκωμένα, ούτε με το διδακτορικό ανά χείρας. Εκεί πας με την πίστη ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Αν λοιπόν η διαδικασία εξεύρεσης στελεχών είναι αποστεωμένη και εντάσσεται απλώς σε μια λογική αναζήτησης ταλέντων, κατά το πρότυπο πολυεθνικών επιχειρήσεων, τότε είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Πόσο μάλλον αν ψάχνει για φλώρους κολεγιόπαιδες και όχι λαϊκούς.
Και όταν μάλιστα όλο και περισσότερο το παιχνίδι θα σκληραίνει και μια από τις κορυφώσεις του είδαμε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
Σε αυτό το οξύτατο κλίμα η κυβέρνηση βιώνει ίσως την πιο σκληρή επίθεση που θα μπορούσε να υποστεί και, προφανώς, δεν σκοπεύει να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Γι’ αυτό άλλωστε άρπαξε την ευκαιρία την οποία πρόσφερε στη συζήτηση ο Μητσοτάκης για την διαφθορά και την διαπλοκή.
Το σκεπτικό ήταν μάλλον απλό:
Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη αντιμέτωπο με την ποινική Δικαιοσύνη για τα οικονομικά του και δη τα θαλασσοδάνειά του.
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος και ο Τάσος Μαντέλης κάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου.
Η Ν.Δ. είναι φορτωμένη με 200 εκατ. ευρώ δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. Ενώ ο Μητσοτάκης μετά από 10 χρόνια δεν έχει πάει να εξοφλήσει τα δάνεια της εφημερίδας του και το ίδιο κάνει και ο ευρωβουλευτής του Γιώργος Κύρτσος.
Και τα δύο κόμματα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα τόσο με τη Δικαιοσύνη όσο και με τις τράπεζες, αφού προκύπτει ότι θα βγει η υπόθεση από το αρχείο και το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη θ’ αξιοποιηθεί δικαστικά, μετά και τα όσα είπε ο θρασύτατος νεκροθάφτης της Εμπορικής Τράπεζας και της Εθνικής οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας.
Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία που κρατάει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή, οι συνολικές οφειλές των κομμάτων στις τράπεζες φτάνουν τα 418 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 402 εκατ. αποτελούν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Κοινώς, από τα συνολικά 418 εκατ. ευρώ εξυπηρετούνται μόνο τα 16 εκατ. ευρώ. Μόλις… 400 εκατ. ευρώ (και κάτι ψιλά) είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες.
Αν είχαν το ηθικό μπόι που απαιτούν οι περιστάσεις, ήδη τα «τσοντάριζαν» μεταξύ τους για να τα αποπληρώνουν και να κυκλοφορούν με το πολιτικό τους «κούτελο» ψηλά…
*Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.
http://www.rizopoulospost.com/allo-h-fthora-ki-allo-to-reuma/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...