Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία, ακόμη και 5 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο στον τουριστικό - ξενοδοχειακό κλάδο. 
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ελεγκτές της ΓΓΔΕ 'χτένισαν ' ιστοσελίδες ξενοδοχειακών κρατήσεων και πραγματοποίησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τουριστικά καταλύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τις ενέργειες αυτές
προσδιόρισαν τόσο τον εκτιμώμενο τζίρο, με βάση τις πληρότητες, όσο και τις υψηλότερες και κατώτερες τιμές για κάθε διανυκτέρευση. Με βάση αυτά τα στοιχεία και σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας προχώρησαν στον υπολογισμό του εκτιμώμενου ΦΠΑ που θα έπρεπε να έχει αποδοθεί.
Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 901 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία από τις οποίες οι 525 εμφάνισαν αποκλίσεις. Μάλιστα, 53 από αυτές είτε δεν υπέβαλαν καθόλου περιοδική δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική.
Σε 64 περιπτώσεις οι αποκλίσεις τζίρου υπολογίστηκαν σε πάνω από 100.000 ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και σε 384 περιπτώσεις έως 100.000 ευρώ. Μάλιστα σε μια περίπτωση ξενοδοχείου 5 αστέρων υπολογίστηκε απόκλιση τζίρου 4 εκατ. ευρώ!
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν και για την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και επικεντρώνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και πρόκειται να υποβάλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ τριμήνου έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, θα επεκταθούν και στις ιντερνετικές πλατφόρμες μίσθωσης κατοικιών (airbnb κ.ά.) ενώ θα ληφθούν στοιχεία και από tour operators όσον αφορά κρατήσεις και κόστος τουριστικών πακέτων.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...