Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Όχι σε όλα από θεσμούς σε Κατρούγκαλο για εργασιακό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Απορριπτική ήταν για άλλη μια φορά η στάση των ανώτατων κλιμακίων των θεσμών απέναντι στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας σε σχέση με το νέο εργασιακό, κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές σήμερα. Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση αυτή, θα στείλει κείμενο αρχών της κυβέρνησης σε σχέση με το νέο εργασιακό προς τους θεσμούς, το οποίο θα συζητηθεί μαζί τους μέσω τηλεδιασκέψεων μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται η επάνοδός τους στην Αθήνα (ο τρέχον κύκλος των επαφών ολοκληρώνεται σήμερα).

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι κατά την σημερινή συνάντηση επιδιώχθηκε από την ελληνική πλευρά να γίνει συζήτηση για εκείνα τα σημεία του εργασιακού, στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει σύγκλιση κατά τον ίδιο. Τα ζητήματα αυτά είναι εκείνα για τα οποία έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κρίνουν 'παράνομες ' προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις (κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, θέσπιση υποκατώτατου μισθού). Για τα ζητήματα αυτά, τα κλιμάκια των θεσμών ανέφεραν στον κ. Κατρούγκαλο ότι θα συμβουλευτούν τις νομικές υπηρεσίες τους.
Εξάλλου ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε στους θεσμούς τις εξής προτάσεις:
*Ένα κοινωνικό πλάνο για την αποφυγή των ομαδικών απολύσεων (την παροχή επιδόματος σε όσους εργαζομένους θα αναγκαστούν να εργαστούν με μειωμένο ωράριο σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες)
*Τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου (π.χ. την μείωση του ελάχιστου αριθμού που απαιτείται για την ίδρυση σωματείου, από τα 20 άτομα στα 15).
*Την επέκταση της αρχής της εύνοιας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση σήμερα για θέματα που φαίνεται πως υπάρχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις (τρόπος καθορισμού κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις), καθώς αυτά θα συζητηθούν κατά την επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την οποία ζήτησαν χθες εκτάκτως οι
θεσμοί να συζητήσουν με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι ο ίδιος τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της ενοποίησης των ταμείων της κύριας ασφάλισης (ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης). Ο ίδιος τόνισε επίσης πως δεν τέθηκε θέμα μείωσης των συντάξεων.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...