Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η έξοδος του Σκουρλέτη

Νέες ισορροπίες προκύπτουν από την ανθρωπογεωγραφία του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στον επικείμενο ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ ανέφεραν πως πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Βούτσης, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Ράνια Σβίγκου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Καλά ποσοστά φαίνεται πως κατέγραψαν ο Νίκος Φίλης και η Ρένα Δούρου με την περιφερειάρχη Αττικής να συμμετέχει πλέον στο όργανο που θα λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις για την κυβέρνηση.   Στην «ουρά» οι διαφορές που καταγράφηκαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήταν πολύ μικρές.  Η Τασία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να συγκέντρωσε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχε στη
διάθεσή του το NEWS 247, 45 ψήφους από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Νίκος Παππάς 38, η Φωτεινή Βάκη 35 και η Όλγα Γεροβασίλη 32. Χαμηλά φέρεται να ήταν τα ποσοστά του Αριστείδη Μπαλτά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Όργανο συμμετέχουν όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτική Κίνηση (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος), Πλατφόρμα 2010 (Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας) και «53+» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τασία Χριστοδουλοπούλου).Από την ψηφοφορία πρέπει να σημειωθεί το γεγονός πως οι δυο προτάσεις του πρωθυπουργού (Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς) δεν περιλαμβάνονται στην τελική σύσταση του οργάνου, ενώ εξελέγησαν οι Φωτεινή Βάκη και Τασία Χριστοδουλοπούλου που ήταν εκτός προεδρικής πρότασης.

 Η Κυβερνητική εκπρόσωπος

Τη στήριξη του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός πως δεν εξελέγη στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, φαίνεται να απολαμβάνει η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Αποτέλεσε, άλλωστε προσωπική του πρόταση να συμμετέχει στο συγκεκριμένο καθοδηγητικό όργανο. Από τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται, πλέον πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό, ερωτηματικό αποτελεί ακόμα σε ποιο χαρτοφυλάκιο θα μετακινηθεί.
 Η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε έκπληξη για πολλά κορυφαία στελέχη, καθώς φαίνεται πως η κα. Γεροβασίλη, η οποία εξελέγη με καλά ποσοστά - 19η με 746 ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή - έπεσε «θύμα» της σύγκρουσης των τάσεων μέσα στο κόμμα. 
Θεωρείται δεδομένο, πάντως πως η Όλγα Γεροβασίλη, λόγω της τωρινής ιδιότητάς ως κυβερνητική εκπρόσωπος, θα συμμετέχει κανονικά στις εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου.

Εκτός ο Σκουρλέτης

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο αντικαθιστά το άτυπο υπουργικό όργανο που συνεδριάζει κάθε Δευτέρα, αποτέλεσε την «ψήφο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά δεν ήταν ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Υπάρχουν, πάντως πληροφορίες που αναφέρουν πως ο κ. Σκουρλέτης ήταν στην αρχική πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά λόγω ποσόστωσης για τις γυναίκες δεν «χώρεσε» τελικά στην τελική προεδρική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή και άκαμπτη στάση του υπουργού Ενέργειας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαιτέρως για τη ΔΕΗ και η μη αποδοχή της θέσης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η αφορμή προκειμένου να έρθει σε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά πολλούς η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μην έχει στο κυβερνητικό σχήμα τον Πάνο Σκουρλέτη, χωρίς όμως να διαρραγούν οι σχέσεις μαζί του, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Με την τοποθέτησή του στο Συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Πάνο Σκουρλέτη που, πλέον, παρά τις καλές του επιδόσεις στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, η παραμονή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα μοιάζει εντελώς απίθανη ακόμα και αν το χαρτοφυλάκιο του δεν χωριστεί. 
Ο ίδιος, πάντως είχε εκφράσει σε συνομιλητές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την βούλησή του να μείνει στο υπουργείο του.
Ο κ. Σκουρλέτης προτάθηκε από δυο μέλη της Κ.Ε για το Πολιτικό Συμβούλιο (Χάρη Γολέμη, Άλκη Ρήγο), όμως ο ίδιος δεν θέλησε να συμμετάσχει λόγω του γεγονότος ότι δεν ήταν στις τελικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/h-eksodos-toy-skoyrleth.4334314.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...