Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κυβερνητικά γενέθλια με μπλόκα, «γραβάτες», ΔΝΤ

Με μπλόκα στις εθνικές οδούς και... «διαδηλώσεις της γραβάτας» στο κέντρο της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά αύριο έναν χρόνο από την εκλογική νίκη του περσινού Ιανουαρίου και την «πρώτη φορά Αριστερά».
Σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε να «γιορτάσει», αλλά η (νέα) στενωπός του ασφαλιστικού, οι άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ και το αιχμηρότερο όλων αγκάθι του προσφυγικού, προσθέτουν άλλον έναν κύκλο αγωνίας και εφαπτόμενων διαπραγματεύσεων – τον πιο κρίσιμο μετά τον περσινό «Ιούλιο
της φωτιάς».
Ισως δεν επελέγη τυχαία το γήπεδο του Τάε Κβον Ντό για την αποψινή γενέθλια εκδήλωση, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας
προσωπικά καλούνται να συνδυάσουν επιτυχώς την άμυνα με την επίθεση που χαρακτηρίζει την εν λόγω πολεμική τέχνη. Αν όχι, δεύτερο «κεράκι» δεν θα υπάρξει.

Αποτίμηση, διαπλοκή, διακύβευμα

Η ομιλία που θα απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός είναι έτοιμη... κατά τα δύο τρίτα, Δηλαδή, ως προς την αποτίμηση αυτών των επεισοδιακών (ή συνταρακτικών, όπως αναμένεται να πει) 365 ημερών, και ως προς τη σφοδρή επίθεση στο «σύστημα της διαπλοκής» – με ειδική αναφορά στην ανασύνταξη και συστράτευση του «παλιού» γύρω από «τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Το τρίτο κεφάλαιο θα αφορά το «δια ταύτα» – και γι΄ αυτό θα καθαρογραφεί λίγο πριν ανέβει στο βήμα της εκδήλωσης.
Από τη μια, ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος που θα το καταστήσουν βιώσιμο, θα ανοίξουν την πόρτα των αγορών (και των επενδυτών) «για να βγει η χώρα από την εξαετή επιτροπεία».
Από την άλλη, το πώς θα κλείσει αυτή τη αξιολόγηση, τη στιγμή που το ασφαλιστικό (προ)σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των εγχώριων επαγγελματικών ομάδων και των απαιτήσεων του ΔΝΤ – χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα στοιχηθούν πίσω του ή θα εμφανισθούν "ηπιότεροι".

Τετ α τετ Τσίπρα με αγρότες

Ανεξαρτήτως του γενέθλιου λόγου, το Μαξίμου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες υπό διαρκή σύσκεψη. Με την επιστροφή του από το Νταβός ο πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Βαγγέλη Αποστόλου, Μάρκο Μπόλαρη), ενημερώθηκε για τον αναβρασμό και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί «με εκπροσώπους που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών».
Συνεχείς είναι και οι συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με τους βουλευτές του κόμματος που εκπροσωπούν αγροτικές περιφέρειες, οι οποίοι δέχονται όχι μόνο την πίεση των αγροτών αλλά και τις επιθέσεις ακραίων κύκλων τους. Για τους τελευταίους, παραπέμπουν σε «ακροδεξιά κέντρα», επικαλούμενοι περιστατικά όπως το χθεσινό όπου «σκληροί αγρότες» παρομοίασαν την κυβέρνηση με το ISIS...
Πέραν τούτων, πάντως, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ζητούν αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αποφεύγοντας, προς το παρόν, να θέσουν θέμα ψήφου στη Βουλή.
Οι προτάσεις ποικίλλουν, ωστόσο κεντρική ιδέα είναι η μείωση των εισφορών («ενιαίοι κανόνες για όλους αλλά υπάρχουν και ιδιαιτερότητες»...) καθώς το προτεινόμενο ύψος τους, σε συνάρτηση με τους φόρους, γονατίζει αυτές τις δύο κατηγορίες.
Είναι ενδεικτικό ότι σιγά σιγά διατυπώνουν και σκέψεις για... μειώσεις των σημερινών συντάξεων «πάνω από ένα κατώφλι που θα το δούμε» προκειμένου να «βγουν» τα νούμερα.
Ετερη πρόταση αφορά στην δραστική περικοπή ενισχύσεων προς προνομιακά ταμεία (όπως των εργαζομένων στη ΔΕΗ) ή στον διαχωρισμό του (ενιαίου) κλάδου υγείας από τον (τριπλό, για μισθωτούς-ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες) συνταξιοδοτικό.

Ερχονται οι «θεσμοί»... και οι αλλαγές

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείει – φυσικά – διορθώσεις στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» και, παρότι εμμένει στη γραμμή «όχι μείωση των σημερινών κύριων συντάξεων» αφήνει χαραμάδα επανεκτίμησης «για τις πολύ υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ».
Ετσι κι αλλιώς, η πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μόλις αρχίζει, με τους εκπροσώπους των «θεσμών» να φτάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες – εξέλιξη που θεωρήθηκε «επιτυχής κατάληξη της συνομιλίας Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός» αφού αμέσως μετά εκδόθηκε το εισιτήριο της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Πλέον, θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις του Ταμείου (για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και την «τύχη» της αξιολόγησης) καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες για σκληρές θέσεις στο ασφαλιστικό και... νέα μέτρα.
 http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...