Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Δείξε μου πώς διαμαρτύρεσαι να σου πω ποιος είσαι


Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, στον δρόμο. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη διαμαρτυρίες. Μερικά είδη διαμαρτυρίας μάλιστα, ήταν εντελώς πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα… Για πρώτη μας φορά, είδαμε:

Τη διαμαρτυρία της γραβάτας - (sharp ties gallery)
Εντυπωσιακή ενέργεια με ευρωπαϊκό αέρα. Θυμίζει λίγο τα λουκέτα στις γέφυρες ή τα ρούχα στον τοίχο για τους άστεγους. Ακόμη περισσότερο θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τι να κάνουν κι οι δικηγόροι; Γάλατα δεν έχουν, ροδάκινα δεν έχουν, να πετάξουν κάτω τα δικόγραφα; Άφησαν ήσυχα και πολιτισμένα τις γραβάτες τους στους θάμνους… Οι άντρες. Οι γυναίκες δεν ξέρω τι άφησαν.


Είναι η διαμαρτυρία που δεν προσέβαλε κανέναν αλλά δεν άγγιξε και κανέναν.
Ειλικρινά τώρα, με όλο τον σεβασμό στον κλάδο των δικηγόρων που πρώτη φορά θίγεται τόσο (αλλά και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες), τι συμβολική ενέργεια ήταν αυτή; Πάτε και κρεμάτε τις γραβάτες σας για να συγκινήσετε την κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί δεν φορούν ποτέ γραβάτα; Πιο πολύ σαν πράξη υποστήριξης μοιάζει παρά σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.
Βαθμός με το ζόρι τη βάση [για την προσπάθεια]

Τη διαμαρτυρία της κότας - (put the «κοτ» down slowly)
Πρωτοποριακό event. Αγριεμένη «ακτιβίστρια» φορώντας T-shirt με σύνθημα: «κάνετε τα κοκόρια αλλά είστε κότες», πλησίασε το Μέγαρο Μαξίμου και πέταξε μέσα μια άσπρη κότα, ξέξασπρη που προσγειώθηκε αλαφιασμένη στον προαύλιο χώρο.
Είχε προαναγγείλει μάλιστα την ηρωική της ενέργεια με teaser στον λογαριασμό της στο facebook. Δεν ξέρω αν προπονούσε και την κότα... πώς θα πηδήξει, πώς θα προσγειωθεί... πώς θα κακαρίσει...
Μια στιγμή όμως… Με αυτά ασχολούνται οι ακτιβιστές; Με τα πουλερικά; [Ακτιβιστές – Μιμίκοι]
Ορισμός του Ακτιβισμού σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης: η πολιτική ή η δράση που χρησιμοποιεί έντονη εκστρατεία για την επίτευξη πολιτικών ή κοινωνικών αλλαγών. [Έντονη εκστρατεία το πέταγμα κότας;]
Με όλο τον σεβασμό στον ακτιβισμό κυρία Αυγή μου, νομίζεις ότι η διαμαρτυρία σου έχει χιούμορ και concept – χωρίς concept δεν γίνεται, αλίμονο – αλλά φευ, δεν έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες.
Βαθμός: 1 στα 10 [Kάποιος πρόσεξε τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία και έριξε μια ζωντανή κότα στο studio μεσημεριανής τηλεοπτικής εκπομπής (sic)]




00:00
00:00

Τη διαμαρτυρία των fake - τζιχαντιστών (Wien «Über Alles»)
Αυτοσχέδιο show με μασκοφορεμένους αγρότες - με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού και δύο υπουργών - να υποδύονται τζιχαντιστές που αποκεφαλίζουν - υποτίθεται - τους αγρότες. Τι μου θυμίζει; Τι μου θυμίζει; Την κατάπτυστη performance που είδαμε χριστουγεννιάτικα στη Βιέννη όπου αυστριακοί «πατριώτες» υποδύονταν τάχα τους τζιχαντιστές που αποκεφάλιζαν τους υποστηρικτές των προσφύγων.
Ωραία, ξεπατικώσατε την ιδέα των βιεννέζων και τι καταφέρατε; Από αγωνιστές γίνατε... μασκαράδες. Η χοντράδα αυτή αντί να εκθέτει τα πρόσωπα που υποδύεστε (όπως ίσως θα θέλατε) εκθέτει εσάς (όπως μάλλον δεν θα θέλατε). Ακόμη δε περισσότερο, προσβάλλει τους υπόλοιπους αγρότες που δεν μοιράζονται μαζί σας την ίδια αίσθηση «χιούμορ», εμάς που βλέπουμε το θέαμα και κυρίως, τα πραγματικά θύματα των τζιχαντιστών που όταν γονάτισαν και ένιωσαν τη λεπίδα στο σβέρκο, δεν έπαιζαν σε ερασιτεχνικά μπουλούκια.
Βαθμός: κάτω του μηδενός. Σε όλα μείον: σε πρωτοτυπία, σε συμβολισμό, σε ήθος. [Μερικά πράγματα δεν τα αγγίζεις ούτε για πλάκα]
Μας αρέσει - δεν μας αρέσει, το είδος της διαμαρτυρίας μας δείχνει πολλά. Τις αρχές, την παιδεία, τον πολιτισμό μας. Την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας και τη θέση μας στην κοινωνία. Τα πιο βαθιά απωθημένα μας.

Δεν απαξιώνω τη διαμαρτυρία. [Πώς αλλιώς να διεκδικήσεις το δίκιο σου;] Ελπίζω δε στο εξής να μην την απαξιώνουν ούτε και οι διαμαρτυρόμενοι.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...