Αντιπαράθεση και για το Δημόσιο έφερε η προ ημερησίας η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή. Στο επίκεντρο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, το κομματικό κράτος και, βεβαίως, οι μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για συναίνεση στο ν/σ Βερναρδάκη για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «βλέπει στο ν/σ και αρκετά θετικά στοιχεία που είναι συνέχεια προτάσεων που είχα ξεκινήσει».
Αν και οΑλέξης Τσίπρας, στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, προτίμησε να κρατήσει
χαμηλούς τόνους για αυτό το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τον προκάλεσε λέγοντας:
«Η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για να πάρετε πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Να πάρετε πίσω τους διορισμούς. Δώσατε αυξήσεις χωρίς σύστημα αξιολόγησης, κυρίως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά σας γραφεία. Υπάρχουν στρεβλώσεις στο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους. Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο; Η φοβάστε αντιδράσεις από φίλους και συγγενείς;».
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προτείνεις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ακραίο νεοφιλελευθερισμό: «Προτείνατε, είπε, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το μόνο που ζητάτε είναι γρήγορο διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε την κατηγορία ότι οι απόψεις του Κ. Μητσοτάκη «είναι ταυτόσημες με τις απόψεις των πιο ακραίων από τους δανειστές». Πρόσθεσε, δε, ότι «ό,τι ώρα θέλετε να κάνουμε τον διάλογο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Κάποιοι διαρρέουν ότι θέλει το ΔΝΤ να επανεξατάσουμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων Μάλλον κάποιοι άλλοι θέλουν να επανεξετάσουμε τους μισθούς και να τους μειώσουμε Ό,τι καλό γίνεται σε αυτή τη χώρα θέλετε να το καταστρέψετε», είπε χαρακτηριστικά.
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους μετακλητούς υπαλλήλους, επαναλαμβάνοντας ότι τον Γενάρη του 2015 ήταν 1.197, ενώ σήμερα μόλις 640. Προχώρησε όμως και σε μία αποκάλυψη η οποία, σημειωτέον, έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο της ΝΔ: «Όταν είσαστε εσείς κύριε Μητσοτάκη υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς υπαλλήλους. Ο σημερινός υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει μόλις δύο», είπε χαρακτηριστικά.¨
Παράλληλα ο Α. Τσίπρας επικαλέστηκε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και προσκόμισε τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν το μοίρασμα με βάση το περίφημο 4-2-1 επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του προέδρου της ΝΔ για το «ρουσφετολογικό» διορισμό στελεχών της δημόσιας διοίκησης λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου: «Μέσα σε μία νύχτα αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους γενικούς διευθυντές. Πάνω από 200 που είχαν κριθεί, διώξατε για να βάλετε τους δικούς σας λίγο πριν τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της ΝΔ να ψηφίσει το ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ν/σ προβλέπει την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου. Φτιάχνουμε το Μητρώο, θεσπίζουμε θέση μόνιμων γενικών γραμματέων. Θα ψηφίσετε αυτή την μεταρρύθμιση, αυτή την τομή στη δημόσια διοίκηση;». Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλλαντζί μεταρρυθμιστής είστε κ. Μητσοτάκη!»
Μητσοτάκης: Θετικά στοιχεία στο ν/σ για την αξιολόγηση
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε τις κατηγορίες για ταύτιση με το ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ». Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, να αποσύρει τους κομματικούς διορισμούς, για να είναι λιγότερο επώδυνο το ασφαλιστικο. Πρότεινε πάντως, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά, ψαλίδι στα ευγενή ταμεία αλλα και ενοποίηση ταμείων σε τρεις πυλωνες: μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κομματική εκκαθάριση στο νοσοκομεία» αλλά παραδέχθηκε ότι «και εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια», ενώ κράτησε αποστάσεις από τις ποσοστώσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχα ασκήσει κριτική στη λογική των ποσοστώσεων».
Για τον διορισμό γενικών διευθυντών, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι ήταν για τέσσερα χρόνια διορισμένοι «και αυτό πήγαμε να αλλάξουμε. Βρήκατε ψηφισμένο νόμο για την επιλογή των γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Τι κάνατε ένα χρόνο;».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για συναίνεση στο ν/σ Βερναρδάκη για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «βλέπει στο ν/σ και αρκετά θετικά στοιχεία που είναι συνέχεια προτάσεων που είχα ξεκινήσει».
Κατρούγκαλος: Να γιατί δεν διώξαμε τους “φυτευτούς” Μητσοτάκη
Απαντώντας, στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας εξήγησε “γιατί δεν έγινε η αλλαγή του νόμου του που έβαλε του «φυτευτούς». Αν αλλάζαμε αυτούς που φύτεψε θα στέλναμε το μήνυμα ότι θέλαμε να βάλουμε τα δικά μας παιδιά. Κι εγώ εισηγήθηκα να μην κάνουμε αυτό που κάνανε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και ουσιαστικά να κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα. Φέρνοντας ένα τίμιο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ν/σ Βερναρδάκη.
http://www.aftodioikisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου