Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για το σχέδιο Grexit από τη Ζώνη Σένγκεν



Απαντώντας στις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία το Σάββατο στήριξε την ιδέα προσωρινού αποκλεισμού της Ελλάδας από το Σένγκεν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «συστήνει» στην κ. Μικλ-Λάιτνερ «να ζυγίζει περισσότερο τα
λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα».

Η Αθήνα καλεί δηκτικά την αυστριακή υπουργό να μην δρα «με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη», αλλά με ευρωπαϊκό πνεύμα, τονίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Ευρώπης, «στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί». «Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η πρώτη ελληνική απάντηση είχε δοθεί ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εξέφρασε την απορία του με την ιδέα αποκλεισμού των προσφύγων στην Ελλάδα – ειδικά σε συνεργασία με μία χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. – και υπογράμμισε ότι το εν λόγω πείραμα απλώς θα βαθύνει το «τραύμα».

Ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε τους εταίρους ότι δεν υπάρχει απλός τρόπος να παγιδεύεις ανθρώπους, και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η ανάσχεση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να γίνει στο τουρκικό έδαφος, προτού οι πρόσφυγες επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά.

Διαψεύσεις από την Κομισιόν

Η επίμαχη πρόταση – που ουσιαστικά σημαίνει μεταφορά των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης από το Αιγαίο Πέλαγος στην ΠΓΔΜ – αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα Δευτέρα στην συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ, αν και δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και της εκπροσώπου του, έχει διαψεύσει την ύπαρξη του εν λόγω σχεδίου. Ωστόσο, οι «Financial Times», που αποκάλυψαν την υπόθεση, αναφέρουν ότι έχουν δει επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία εκφράζεται στήριξη στην ιδέα ενίσχυσης της ΠΓΔΜ με αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και υλικό. αν και τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Τέτοια βοήθεια θα περιόριζε de facto τις ροές από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο πραγματογνωμόνων της Επιτροπής έκανε αυτοψία στην περιοχή της ελληνο-σκοπιανής μεθορίου, ώστε να σχηματιστεί μία πρώτη εικόνα των αναγκών που υπάρχουν για τη φρούρηση της συνοριογραμμής.

Η όλη πρόταση κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, μέσω επιστολής που έστειλε στους ομολόγους του.

http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελλάδα – Μέση Ανατολή: Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Με έντονο το αίσθημα της αβεβαιότητας παρακολούθησαν στην Αθήνα το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 2024 στη Μέση Ανατολή, καθώς η πρωτοφανής πυρα...