Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Απόψε γράφεται η συμφωνία

Στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία εισέρχεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές, αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).
Πέραν των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ξένους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν άμεσα και τάχιστα τα όποια προσκόμματα προκύψουν. Καθώς οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση παραμένουν, από το Μέγαρο Μαξίμου καλούν την άλλη πλευρά να δείξει ευελιξία.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό
ευρωπαϊκό όραμα», επισημαίνεται. Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, επιμένει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία προέρχεται από την πλευρά του ΔΝΤ, με τις κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι η διαφορετική στάση του Ταμείου εξακολουθεί να δημιουργεί εμπόδια. «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Επίσης, όπως τονίζεται, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, διευκρινίζεται ακόμη.
Τέλος, όσον αφορά την μη αύξηση του πλαφόν του ELA από την ΕΚΤ, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε από τις 3 περίπου το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συνεδριάζει η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης ενόψει της επανέναρξης των διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του «Brussels Group».
Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.
http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Π. Πέρκα: Η βία δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ στην ατζέντα της αριστεράς

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα συμμετείχε στις 10.7.2020 στην εκπομπή ...