Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Έτσι θα βγούμε ξανά στις αγορές

Τη σύναψη ενός δανείου με χαμηλό επιτόκιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της επαναγοράς μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ αλλά και την αγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι, για να ολοκληρωθεί το
σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

«Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα SMP ομόλογα του Δημοσίου - ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ - που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Από τη μια γιατί ωριμάζουν σύντομα δημιουργώντας σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς πρέπει να αποπληρωθεί άμεσα η ΕΚΤ. Από την άλλη, έτσι που ‘κάθονται’ στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει το εν λόγω πρόγραμμα στα άλλα κράτη-μέλη», ξεκαθαρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
Υπογραμμίζει δε: «Η λύση, λοιπόν, θα ήταν ένα δάνειο 30ετίας με χαμηλό επιτόκιο (1,5%) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην Ελλάδα, η αγορά αυτών των ομολόγων από την Ελλάδα και η απόσυρσή τους. Έτσι το χρέος στην ΕΚΤ μετατίθεται στο μέλλον (καθώς περνά στον ESM) με χαμηλό επιτόκιο και με το Ελληνικό Δημόσιο να εισέρχεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα καταστήσει τους ιδιώτες έτοιμους να αγοράσουν νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, επιστρέφοντας τη χώρα στις χρηματαγορές».
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει σημαντική την έξοδο της Ελλάδας προς τις αγορές, καθώς με αυτόν τρόπο, όπως επισημαίνει, «ένα μεγάλο μέρος του χρέους προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να καλυφθεί με εκδόσεις νέων ομολόγων, υποστηριζόμενες από την ποσοτική χαλάρωση».
Για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επικρίσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και σημειώνει: «Έχει δίκιο, αν το αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές».
Για τον ΕΝΦΙΑ
Ερωτηθείς για τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, ο Γ. Βαρουφάκης τον χαρακτηρίζει ως «έναν φόρο αποκρουστικό, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργηθεί». «Όσο δεν γίνεται αυτό, νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και βρεθούν ισοδύναμοι φόροι από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», αναφέρει.
Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό περί ενδεχόμενης παραίτησής του από την κυβέρνηση, απαντά με νόημα ότι «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες», ενώ απορρίπτει τα περί μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα 15 υποψήφια ονόματα για το νέο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το Σάββατο (23/11/2024) την ιδρυτική διακήρυξη για το νέο κόμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκογιάννης και έγινα...