Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δέκα ημέρες-φωτιά για Ελλάδα-δανειστές: Πού τα βρίσκουν, πού διαφωνούν


Αγωνιώδεις προσπάθειες, δίχως περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις, καταβάλλει η κυβέρνηση με στόχο να καταλήξει μέσα στις επόμενες μέρες σε συμφωνία με τους πιστωτές, αποφεύγοντας να βάλει καταληκτικές ημερομηνίες.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και τα ταμειακά αποθέματα-το ύψος των οποίων στερεύει- δεν επιτρέπουν στις… συζητήσεις να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Έτσι, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ομάδας διαπραγμάτευσης έδωσε οδηγίες στα τεχνικά κλιμάκια για επίσπευση των συνομιλιών.
Τρεις ώρες συνεδρίαζε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης

Λίγο μετά τις 6 ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης μετείχαν επίσης ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στο Brussels Group -Παραμένουν οι διαφορές
Σήμερα, ξεκινά άλλος ένα γύρος συζητήσεων –δια ζώσης- στην «ομάδα των Βρυξελλών», με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να υπάρξει ευτυχής κατάληξη. Ωστόσο, το περιβάλλον του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει ότι «ακόμα και τώρα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα».
Ειδικότερα, διαφορές, εξακολουθούν να υπάρχουν:
  • Στο ύψος για το δημοσιονομικό κενό το οποίο δεν έχει κλείσει. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό θα είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι θα ανέλθει σε περίπου 2 δισ. ευρώ
  • Στις αλλαγές των συντελεστών στον ΦΠΑ: η ελληνική πλευρά προτείνει τριπλό συντελεστή (7%-14%-22% ), ενώ γίνεται «σκληρό παζάρι» για τον τρόπο ταξινόμησης των αγαθών
  • Στα εργασιακά:- η Αθήνα προτείνει επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και περιορισμό απολύσεων, την ώρα που οι εταίροι θέλουν να «παγώσουν»οι ΣΣΕ και να απελευθερωθούν οι απολύσεις
  • Στο ασφαλιστικό: οι δυο πλευρές συγκλίνουν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων , πλην όμως η κυβέρνηση θέλει να μην θιγούν κατοχυρωμένα δικαιώματα που αφορούν μητέρες, άτομα με αναπηρία κ.α
Αντιθέτως σύγκλιση απόψεων έχει επιτευχθεί:
  • Στα «κόκκινα δάνεια»
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία
Το πακέτο της συμφωνίας, φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο των θεματικών ενοτήτων, με τη δυνατότητα να επανέλθουν οι δυο πλευρές σε θέματα «αγκάθια» όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Άλλωστε ένας από τους τρόπους για να βρεθεί δίαυλος συνεννόησης με το ΔΝΤ είναι η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Eurogroup όταν… ωριμάσουν οι συνθήκες
Όλα τα παραπάνω πάντως, προϋποθέτουν ότι θα υπάρξει η «σφραγίδα» των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, αφού προηγηθεί Euroworking Group.
Ο δρόμος λοιπόν για μία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πράγμα που επιθυμεί η Αθήνα, μπορεί να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα ώστε να καταστεί εφικτή η ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας εντός και εκτός συνόρων.
Άλλωστε, η απειλή της οικονομικής ασφυξίας ενόψει και της καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ, ρίχνει βαριά σκιά στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές ωστόσο, να αποκαλύπτουν στο iefimerida.gr πως «έχουμε εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου».
Βαρουφάκης: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου
Οτι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στο CNN ο κ. Βαρουφάκης, ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές.
Κατά τον κ. Βαρουφάκη «είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν στη Γαλλία τους θεσμούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία» ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση είπε ότι «απλώς επανέλαβε ότι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Για 4 μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Στη ερώτηση αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».
Κάλεσε, δε, τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ «να μας συναντήσουν στο 1/4 του δρόμου».
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...