Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στην εβδομάδα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, καθώς ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να προκαταβάλει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως και η πλευρά των δανειστών επιθυμεί να κλείσει σύντομα η διαδικασία, χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό.Οι διαπραγματεύσεις πλέον λαμβάνουν χώρα σε διττό επίπεδο: Τεχνικοοικονομικές και Πολιτικές.

Τεχνικές διαπραγματεύσεις
Από νωρίς χθες το πρωί το Brussels Group συνεδρίασε ανά θεματική ενότητα με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα.
Στο τραπέζι μπήκαν θέματα αγκάθια, όπως ο ΦΠΑ, αλλά και ζητήματα που ουσιαστικά έχουν κλείσει, όπως τα κόκκινα δάνεια και τα κλειστά επαγγέλματα.
Η Αθήνα εξακολουθεί να ζητά τριπλό συντελεστή με τους εταίρους, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμένουν στο ζευγάρι 13% - 23%, που φαντάζει απαγορευτικό για την ελληνική κυβέρνηση.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό, ενώ κρίσιμο θεωρείται το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν, πως εν πολλoίς αν κλείσει αυτό το θέμα θα μπορούν να «κλειδώσουν» και οι συντελεστές του ΦΠΑ.
Από την Αθήνα, πάντως βλέπουν ότι η διαπραγμάτευση ακόμα είναι σκληρή. Σύμφωνα με πηγές που είναι πολύ κοντά στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στο Brussels Group της Τετάρτης οι εταίροι επανέφεραν στο τραπέζι θέματα τα οποία ήταν «ξεχασμένα», όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων.
Την ίδια στιγμή, «ελάχιστα» είναι τα στοιχεία που απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα», φέρεται να δήλωνε την Παρασκευή αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Πολιτικές διαπραγματεύσεις
Η λύση της πολιτικής απεμπλοκής προχωρά ήδη από τον πρωθυπουργό μετά την ωριαία τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση δεν μπήκαν μόνο τα αγκάθια της διαβούλευσης, αλλά και συνολικά το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει να κάνει με την χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό που δήλωνε είναι πως ουσιαστικά εκεί που σταματούν τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνει η πολιτική, με πληροφορίες να μην αποκλείουν ο πρωθυπουργός να έχει νέα τηλεδιάσκεψη, τις επόμενες ημέρες. Δεδομένες θεωρούνται οι τηλεφωνικές επαφές που θα έχει σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων.
Είναι σαφές πως στα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη δοθεί πολιτικές κατευθύνσεις, προκειμένου να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις.
Σε διεθνές επίπεδο από την Δρέσδη και ο Τζακ Λιου έστειλε μηνύματα προς όλες τις πλευρές, καλώντας τους Ευρωπαίους να δείξουν ευελιξία, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να πορευτεί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτουν δύσκολες αποφάσεις.
Η θετική παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης που έγινε σύμφωνα με την ισπανική El Mundo, θεωρήθηκε ως η συνέχεια της υπόσχεσης που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ, από τη Ρίγα της Λετονίας, πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη της συμφωνίας.
Η συμφωνία
«Θέλουμε λύση μέσα στην εβδομάδα και στόχος είναι να πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Τρίτη. Είναι μια καλή ημέρα», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος βάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας.
Όσον αφορά τη σύνταξη της συμφωνίας κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως Ελλάδα και Βρυξέλλες εργάζονται σε σημεία, τα οποία καταγράφουν προκειμένου να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη που θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο.
http://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...