Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Το ΔΝΤ (ξανα)ζητάει απολύσεις στο δημόσιο – Τι λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος. Στην ερώτηση τι είδους αξιόπιστα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απάντησε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αρχικά από πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στους δημοσίους υπαλλήλους λέγοντας χαρακτηριστικά πως:
«υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι…»

Ολόκληρο το τμήμα της συνέντευξης που αφορά την Ελλάδα.
Ερ. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το ΔΝΤ επιβάλλοντας μια πολιτική λιτότητας, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του;
Μπλανσάρ: Θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο αργή δημοσιονομική σταθεροποίηση; Δεδομένου του τεράστιου αρχικού ελλείμματος, εάν επιλέγονταν να υπάρξει πιο αργή μείωσή του, τότε η χρηματοπιστωτική βοήθεια που δόθηκε θα ήταν μεγαλύτερη. Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα στο ξεκίνημα, η απαραίτητη προσαρμογή ήταν έτσι και αλλιώς τεράστια. Επίσης υπήρχε όριο στο τι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι πιστωτές.
Ερ. Ποια είναι η παρούσα θέση του ΔΝΤ;
Μπλανσάρ: Το ΔΝΤ είναι ευέλικτο σε ότι αφορά το τι θέλει να κάνει η Αθήνα από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί εν τέλει ένα συνεκτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα σχέδια που προβλέπονταν στο πρόγραμμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για φέτος θα ήταν στο 3%. Τώρα ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανόν ρεαλιστικό για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Το να αναθωρηθεί αυτό το πλεόνασμα προς τα κάτω είναι δυνατόν, αλλά θα πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθούν νέες ανάγκες χρηματοδότησης από την Ευρώπη. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα ως αντιστάθμισμα. Λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις, οι οποίες προβλέπουν ένα ουσιώδες δημοσιονομικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή, άρα θα χρειαστούν αξιόπιστα μέτρα ώστε αυτό το έλλειμμα να μετατραπεί σε πλεόνασμα και αυτό να μπορέσει να διατηρηθεί στο μέλλον. Αν κανείς λάβει υπόψη τι έχει προταθεί μέχρι τώρα, η απόσταση από το πλεόνασμα είναι μεγάλη.
Ερ. Ποια αξιόπιστα μέτρα θα πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να το καταφέρει;
Μπλανσάρ: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναρωτηθεί που θα κάνει οικονομίες. Είναι εύλογο ότι το συνταξιοδοτικό είναι συχνά πολύ γενναιόδωρο, υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.Επίσης πρέπει να κοιτάξει ποια διαρθρωτικά μέτρα είναι ουσιώδη για να μπορέσει να εξασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Ερ. Πως θα βγει από αυτή την κρίση;
Μπλανσάρ: Υπάρχουν διάφορα σενάρια κρίσης, που πάνε από τον έλεγχο των κεφαλαίων μέχρι την έξοδο από το ευρώ. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα σενάρια θα τα αποφύγουμε.
Ερ. Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε ένα έντονο μήνυμα σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα;
Μπλανσάρ: Η Ευρωζώνη πρέπει να ρυθμίσει δύο προβλήματα. Κατ’ αρχάς πρέπει να αυξήσει τη ζήτηση για να ανεβάσει την παραγωγικότητα σε επίπεδο που να αντιστοιχεί στις δυνατότητές της. Ο Ντράγκι είπε σωστά ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του ως κεντρικός τραπεζίτης. Παρ’ όλα αυτά η Ευρωζώνη έχει άλλο πρόβλημα: μια πολύ αδύναμη ανάπτυξη. Η ενίσχυσή της δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ. Γι αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τη ζήτηση. Πόσες μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την άνοδο της παραγωγικότητας; Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση.
http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν και να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κάλεσε σήμερα τις πληγείσες  χώρες  από τον  κορονοϊό  να " αφυπνιστούν " και να "συμμετάσχο...