Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Από τη συμφωνία στη χρεοκοπία, δύο… τηλεδιασκέψεις δρόμος!

Η τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα μεταξύ Τσίπρα- Μέρκελ και Ολάντ, διήρκεσε περίπου μια ώρα. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε πληροφορίες που ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να στραβώνουν στο Brussels Group, με τους δανειστές να επιμένουν σε θέματα που «πατάνε» τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Εξ ου και ο Πρωθυπουργός επιστρατεύθηκε προκειμένου να βρεθεί λύση- πολιτική λύση όπως επιμένει η κυβέρνηση.

Ως εκείνη την ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επέμενε, δια στόματος Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι η βούλησή της είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι την Κυριακή, προσθέτοντας μάλιστα ότι η αισιοδοξία αυτή δεν είναι «λόγια του αέρα», αλλά εδράζεται σε στοιχεία.
Σε διαφορετικό μήκος κλίματος συνέχιζαν να εμφανίζονται οι δανειστές. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωνε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Ο Σόιμπλε συνέχιζε το… βιολί του και η ΕΚΤ, στη μηνιαία της έκθεση για την οικονομική σταθερότητα, επισήμανε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί αισθητά λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, συνδέονται με την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων έξι μηνών.
Ίσως για όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων».
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση, με δηλώσεις του Γ. Σακελλαρίδη, απέδιδε τη διάσταση απόψεων, στην προσπάθεια των εκπροσώπων των δανειστών να ασκηθεί πίεση για επιπλέον υποχωρήσεις στην Αθήνα, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους εταίρους.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Τι μπορεί να συμβαίνει και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί ότι ως την Κυριακή θα έχουμε συμφωνία, ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης υπουργός (ο Ευ. Τσακαλώτος) ζητάει πολιτική λύση ώστε να προχωρήσουν όλα ομαλά και να μην έχουμε κανένα ατύχημα;
Προφανώς, η διαπραγμάτευση κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Και όσο εύκολο είναι να επιτευχθεί συμφωνία, άλλο τόσο είναι εύκολο να οδηγηθούμε στη χρεωκοπία. Τόσο απλά…
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...