ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκπληξη προκάλεσε η μεγάλη αισιοδοξία που εξέπεμπε χθες το Μέγαρο Μαξίμου πως η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να γράφεται στο Brussels Group, τη στιγμή που δεν είχαν ούτε καν φτάσει οι Ελληνες εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες. Με μια σειρά αξιωματούχων που επικοινώνησε η «Κ», δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τέτοια πρόοδο στις συζητήσεις. Το γεγονός ότι στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο πολιτικός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δείχνει πάντως μια
έντονη κινητικότητα από την ελληνική πλευρά.
«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε τηλεοπτικό σταθμό. «Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό τον λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε. Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «η Αθήνα πρέπει να καταβάλει πραγματικά μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».
«Δεν υπάρχει ακόμα ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιτρέψει τη συμφωνία», έλεγε πηγή της ΕΚΤ στην «Κ» και ξεκαθάριζε ότι «είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο να βρούμε μια συμφωνία» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πολύ έδαφος που πρέπει ακόμα να καλυφθεί».
Από το προηγούμενο Σάββατο, που έληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούργιο. Το σημείο που έμειναν οι συζητήσεις από το Σάββατο είναι η επίτευξη μικρής προόδου στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού και καμίας στα εργασιακά. Συγχρόνως, παραμένουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και από αυτό το σημείο αναμενόταν να ξεκινήσουν χθες οι συζητήσεις.
Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε επίσης ότι πια είναι σαφές πως για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι αναφορές της Αθήνας για «το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς» δεν βοηθούν. «Το Eurogroup θέλει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών θεσμών», λέει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται και βαθμιαία σημειώνεται πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις». Είναι εξίσου σαφές, είπε ο ίδιος, πως «πρέπει πολύ γρήγορα να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, καθώς βρισκόμαστε μήνες πίσω από το αρχικό πρόγραμμα».
Ενώ από χθες κυκλοφορούσαν πληροφορίες για μια πρόταση-οδικό χάρτη προς μια συμφωνία με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» ακόμα. Πολλές προτάσεις φαίνεται να κυκλοφορούν από πολλούς συγγραφείς, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όλοι έχουν στόχο για μια συμφωνία πριν από την πληρωμή των 300 εκατ. προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η επιβολή περιορισμού κεφαλαίων στις τράπεζες είναι εθνική απόφαση, ενώ τόνισε ότι η αμφισημία της κυβέρνησης που λέει «θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα» δεν είναι εφικτή. Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, υπονοώντας ότι το Ταμείο συμφωνεί και σε χαμηλότερους στόχους.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου