Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Die Linke: «Ιερή συμμαχία» Μέρκελ-Σόιμπλε κατά Τσίπρα

Έκκληση στην ηγεσία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε με επιστολή του το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), όπως τονίζει ο συμπρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος κάνει λόγο για ιερή συμμαχία Μέρκελ-Σόιμπλε κατά του Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι το κύριο ζητούμενο δεν είναι τα πακέτα βοήθειας- που διοχετεύονται όπως υπογραμμίζει στις τράπεζες- αλλά οι όροι αυτών των πακέτων, ενώ εκφράζει την βεβαιότητα ότι η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ."Στείλαμε επιστολή προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ,
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζαμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα απαγκιστρωθεί από την αιχμαλωσία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αλλά δεν το έκανε. Γι' αυτό το θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε ξανά έκκληση στον κ. Γκάμπριελ λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Επτά μεγάλα συνδικάτα της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων (DGB) έχουν κάνει ήδη ανάλογη έκκληση μετά τη νίκη τη ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές - Όχι κίνδυνος, αλλά ευκαιρία για την Ευρώπη», την οποία προσυπέγραψαν ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί. Δυστυχώς το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και δεν θέλει πλέον να ξέρει τίποτα γι΄ αυτά", αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπερντ Ρίξινγκερ.
Ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι "η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε κατάφεραν δυστυχώς να σφυρηλατήσουν ένα είδος ιεράς συμμαχίας κατά του Τσίπρα. Είναι όμως εύθραυστη στο βαθμό που και άλλοι λαοί υποφέρουν από την ίδια πολιτική λιτότητας. Γι αυτό και ως πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρώ ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, η κρίση θα μεγαλώσει και θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τουλάχιστον σε ύφεση της οικονομίας της Ευρώπης".
Αναφορικά με τις πιέσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ο κ. Ρέξινγκερ τονίζει: "-Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις και δεν μπορεί να απεμπλακεί από την παγίδα της λιτότητας. Για την Αριστερά το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα «πακέτα βοήθειας», αλλά οι όροι. Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν βοηθήθηκε καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγε στις τράπεζες για να σωθούν, και όχι στον ελληνικό λαό. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι για μας το αν θα δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με τους όρους των πακέτων όμως δεν δίνεται στη χώρα καμιά τέτοια δυνατότητα.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε ακολουθούν διαφορετική γραμμή στο θέμα της Ελλάδας;, ο κ. Ρέξινγκερ τονίζει: "Δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαφοροποιούνται, διότι η κυρία Μέρκελ έχει την εσφαλμένη άποψη ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν τη Γερμανία (σε θέματα οικονομίας). Ο Σόιμπλε είναι σκληρότερος στο βαθμό που, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, φαίνεται πως θα διακινδύνευε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Νομίζω πως η Μέρκελ δεν θα έφτανε μέχρι εκεί. Η καγκελάριος είναι πιο σταθερή στην άποψη ότι Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ".
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Ρέξινγκερ εκφράζει το φόβο ότι "δεν θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή πορείας. Δεν θέλουν μεν να το πάνε τόσο μακριά, ώστε να πάθει η Ελλάδα ασφυξία, αλλά δεν θέλουν και να χαλαρώσουν τη θηλιά τόσο, ώστε η Ελλάδα να νομίσει ότι μπορεί να εγκαταλείψει πραγματικά την παγίδα της λιτότητας, κάτι το οποίο θα ήταν όμως επειγόντως αναγκαίο. Αλλά φυσικά είναι ιδεολογικά τόσο αδιάλλακτοι, ώστε να μη θέλουν να επιτρέψουν να έχει επιτυχία μια άλλη πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης. Θα ήταν ένα κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες. Γι΄ αυτό πιστεύω, ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με κάθε σκληρότητα".
Ο κ. Ρέξινγκερ εκφράζει την πεποίθηση ότι "η ΕΕ δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διότι θα αναλάμβανε το ρίσκο να ακολουθήσουν και άλλες κρίσεις σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε, όμως, φυσικά να συμβεί από ατύχημα αν συνεχίσουν να διαπραγματεύονται έτσι και δεν δίνουν στην Ελλάδα εναλλακτικές διεξόδους".
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...