Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Καμπανάκι ρευστότητας από ΕΚΤ – Κινήσεις τακτικής αλά τρόικα από τους θεσμούς


Του Αδάμ Γιαννίκου
Οι μεγάλοι παίκτες ρίχνουν τα τελευταία τους χαρτιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούν να διαβάσουν τους αντιπάλους τους, απαντώντας με στοιχήματα συνέχισης της αγωνίας.
Κρατώντας το δυνατότερο φύλλο στο χέρι του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, έστειλε μήνυμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους υπόλοιπους θεσμούς πως το παιχνίδι τελειώνει. Η ΕΚΤ διατήρησε στα 80,2 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), ενώ παράλληλα δεν προέβη σε καμία αλλαγή ως προς τα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο Ευρωσύστημα για να αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA, διατηρώντας το απαιτούμενο ποσοστό κουρέματος των ενεχύρων στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα αναξιοποίητο περιθώριο ρευστότητας της τάξης των 3 δισ. Ευρώ, από τα 80,2 δισ. της χρηματοδότησης που τους παρέχει ο μηχανισμός.
Η ΕΚΤ είχε αυξήσει κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ το όριο του ELA την περασμένη εβδομάδα και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η επόμενη κίνηση θα είναι να αυξήσει το ποσοστό απομείωσης των ενεχύρων την επόμενη εβδομάδα, αν Ελλάδα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε καθησυχαστική, σημειώνοντας πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. ευρώ θεωρείται πλέον επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες.
Έλεγχο κεφαλαίων βλέπουν Σόιμπλε - Moody's
Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά σταθερό σημείο, δεν λείπουν οι τρικλοποδιές από παίκτες εντός και εκτός τραπεζιού. Την περασμένη Τετάρτη, ο οίκος Moody's έκανε λόγο για σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως καταγράφεται από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων.
Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, προέβλεψε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και υποβάθμισε από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Για εκροή καταθέσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ μόνο σε μια μέρα χθες έκανε λόγο σήμερα η Καθημερινή, τη στιγμή που κατά μέσον όρο ημερησίως έφευγαν 100 εκατ. ευρώ. Αν και το δημοσίευμα ανέφερε την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πως οι πολίτες παραμένουν ψύχραιμη, η είδηση μπήκε στο ίδιο κάδρο με το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις αναλήψεις από ATM που ακούστηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο σήμερα από τις εμπρηστικές δηλώσεις ενός παίκτη που δείχνει να έχει χάσει τη ψυχραιμία του και που δεν άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί απίθανο σενάριο την επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων. Η νέα αυτή τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγινε σε συζήτησή του με τον Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών, Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία δημοσιεύεται αύριο Πέμπτη στην εφημερίδα Die Zeit.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή capital controls για πέντε ή δέκα χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ευρώ δύο ταχυτήτων. Ο Σόιμπλε πήρε την πάσα και απάντησε ότι η επιβολή ελέγχων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας και επανέλαβε την πάγια θέση του για τις επιλογές της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της στην Ευρωζώνη. «Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται».
Οι Αμερικανοί στη Δρέσδη
Ίσως και να γίνονται, αν κρίνουμε από την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στον πιο ισχυρό παίκτη του τραπεζιού. «Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», προειδοποίησε την Ευρώπη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε χθες στο London School of Economics.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των G7 στη Δρέσδη, οι ΗΠΑ βλέπουν ότι ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε νέα ελληνική κρίση που μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για την παγκόσμια οικονομία. «Η ανησυχία μου δεν είναι η καλή θέληση όλων των πλευρών – δεν νομίζω ότι θέλει κανείς το αδιέξοδο – αλλά ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση που δυνητικά θα ήταν πολύ επιζήμια», ήταν η διπλωματική τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε απάντησε σε όσους θεωρούν πως το ελληνικό πρόβλημα λύνεται με Grexit. «Η σκέψη ότι ο κίνδυνος παραμένει περιορισμένος και δεν υπάρχει μετάδοση – νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι μια αποτυχία δεν θα έχει συνέπειες εκτός της Ελλάδας. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος».
Ο Τζακ Λιού κράτησε, ωστόσο, τις απαραίτητες ισορροπίες, στέλνοντας μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά: «Αν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που πρέπει κάνουν, θα βρουν ένα μονοπάτι που θα λύσει το θέμα χωρίς να υπάρξει μια κρίση που δεν χρειάζεται».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ουάσιγκτον φοβάται πως χωρίς βοήθεια η Αθήνα θα εξαναγκαστεί να στραφεί στη Μόσχα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε να βρούμε μια λύση, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε περιπέτειες την ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας». Αν και δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, η Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσει στη Δρέσδη, όπου αναμένεται βομβαρδισμός των γερακιών που ζητούν παράδοση άνευ όρων της Αθήνας.
Με αβέβαιη την έκβαση του πολέμου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άφησε αναπάντητη την αμερικανική πρόκληση και μέσω του εκπροσώπου του διεμήνυσε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup και όχι στη Δρέσδη, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι «ατμοσφαιρικής φύσης», είναι απαραίτητη η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα ότι η συμφωνία είναι κοντά, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε απάντησε: «Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι. Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει το ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς , καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Τζακ Λιού έρχεται στην Ευρώπη, έχοντας πάρει εντολή από τον Πρόεδρο Ομπάμα να θέσει προς συζήτηση το ελληνικό ζήτημα. Αν ισχύουν οι πληροφορίες, ο Λιου αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και να ζητήσει εξεύρεση λύσης μέχρι της 5 Ιουνίου.
Ευρώπη: όλοι εναντίον όλων
Στο ίδιο τραπέζι των μεγάλων στοιχημάτων, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσπαθεί να συγχρονίσει το παιχνίδι ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του γερμανικού χρηματιστηρίου, ΜΝΙ, και τη αρθρογράφο του Euro2day, Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχει «όλο και πιο έντονη την αίσθηση πως μία χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί», αλλά από την άλλη μεριά τόνισε πως «καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ».
Την ίδια στιγμή, ο Γιούνκερ φαίνεται να ακολουθεί τακτική «διαίρει και βασίλευε» απέναντι στην ελληνική πλευρά, δηλώνοντας ότι εμπιστεύεται μεν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θεωρεί πως ο Γιάνης Βαρουφάκη «δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «νορμάλ» κόμμα και πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει άλλη επιλογή» από τη συμφωνία, δηλώνοντας μη ικανοποιημένος από τις προτάσεις της Αθήνας για το ΦΠΑ, όπου βλέπει απόκλιση στόχων 1,8 δισ. ευρώ.
«Αυτά τα περί 1,8 δισ. δημοσιονομικού κενού είναι μέρος της προσπάθειας της τρόικας, για να επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Εμείς τα αμφισβητούμε. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο δημοσιονομικό κενό», ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, που, όπως παρατήρησαν πολλοί, περιείχε την απαγορευμένη λέξη «τρόικα».
Μπορεί η τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας να μετονομάστηκε σε θεσμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως εξαφανίστηκαν οι κόντρες μεταξύ τους. Στη συνέντευξή του, που έκανε το γύρο των σημερινών πρωτοσέλιδων του ελληνικού Τύπου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους Ευρωπαίους συμπαίκτες του.
Στέλνοντας μήνυμα στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξ' αποστάσεως, υπεραμύνθηκε του διαμεσολαβητικού ρόλου της Κομισιόν Την ίδια στιγμή, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον τρίτο θεσμό της ομήγυρης. «Αυτοί που λένε ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι στο στρατόπεδο αυτών που προσπαθούν να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης κάνουν λάθος. Η εντύπωσή μου μετά από τόσες συζητήσεις με το Μάριο Ντράγκι είναι πως, όπως κι εγώ, είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας».
Ισπανική υποχώρηση
Η ισορροπία των συμμαχιών που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοιάζει ασταθής, αν κρίνουμε από το τελευταίο ποντάρισμα της Ισπανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα El Pais, η Μαδρίτη έχει ζητήσει την αλλαγή της αποστολής της ΕΚΤ προς το αμερικανικότερον. Η σταθερότητα του χρήματος και η μέγιστη απασχόληση είναι οι δύο στόχοι που απορρέουν ευθέως από το καταστατικό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αλλά όχι από αυτό της ΕΚΤ: «Με την επιφύλαξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών, το ΕΣΚΤ στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές στην Ένωση, προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της Ένωσης, που ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εν' όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, οι Ισπανοί ζητούν από την ΕΚΤ να μην περιορίζεται πλέον μόνο στον έλεγχο του πληθωρισμού αλλά να συμβάλλει με τη δράση της και στη μέγιστη απασχόληση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε επισημοποίηση του πολιτικού ρόλου της ΕΚΤ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Θα απαιτούσε δε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, πράγμα που αποκλείει κατηγορηματικά η Γερμανία, η οποία διακηρύττει πίστη στους κανόνες, έχοντας πλέον να διαχειριστεί εκτός από το ελληνικό μέτωπο και το βρετανικό.
Έως σήμερα, ο Ντράγκι έχει καταφέρει να ελιχθεί επιτυχώς και να αποσπάσει την ανοχή της γερμανικής πλευράς για τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί στα πρότυπα της Ουάσιγκτον και που η Bundesbank θεωρεί ότι κινούνται σε «επικίνδυνο μονοπάτι».
Κάθε φορά που οι ιθύνοντες της ΕΚΤ βρίσκονταν αντιμέτωποι με ερωτήματα περί ανεργίας, παρέπεμπαν στο καταστατικό της, ζητώντας μεταρρυθμίσεις από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, ώστε να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία έδειξαν πως η χώρα βαδίζει στο μονοπάτι της Ελλάδας. Χθες, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το 2013, χρονιά που έληξε επισήμως η ύφεση στην Ισπανία, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και ένα στα δέκα αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Με την ανεργία και τη λιτότητα στη χώρα να θυμίζουν Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ζήτησαν ξαναμοίρασμα τη τράπουλας.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Άγκελα Μέρκελ στάθηκε στο πλευρό του Μαριάνο Ραχόι επί ισπανικού εδάφους, ανακοινώνοντας τη στήριξη της Γερμανίας στην υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup στη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία λήγει φέτος. «Υπήρξε άριστος υπουργός σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς», ήταν το εγκωμιο της καγκελαρίου για άλλο ένα καμένο πολιτικά χαρτί στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών.
Η εκροή πολιτικού κεφαλαίου από το Ευρωσύστημα μοιάζει μη αναστρέψιμη.
http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απάντηση Λατινοπούλου στις καταγγελίες Μπογδάνου – «Το 8% στις δημοσκοπήσεις πόνεσε πολύ και πολλούς»

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απάντησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις καταγγελίες περί πλαστών υπογραφών για την ίδρυση του κόμματός της. Η κα ...