Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Η κόλαση του κινεζικού ΕΣΥ


Ο Ζενγκ Γιανλιάνγκ, ένας 48χρονος φτωχός αγρότης και εργάτης από την Κίνα, αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το ίδιο του το πόδι προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Ο Ζενγκ τον Ιανουάριο του 2012 υπέστη θρόμβωση στα πόδια αλλά οι γιατροί το μόνο που έκαναν ήταν να του χορηγήσουν παυσίπονα και να τον στείλουν πίσω στο σπίτι του. Η ιστορία του, όπως παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επιβεβαιώνει τις τραγικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κίνας, με εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχούς κατοίκους να λαμβάνουν μηδαμινή περίθαλψη τη στιγμή που η ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος νοσηλεύεται σε VIP σουίτες με στρατιωτική ασφάλεια.

«Η περιπέτεια του Ζενγκ συγκλόνισε τους Κινέζους. Η ιστορία του αναφέρθηκε σε εφημερίδες και μοιράστηκε χιλιάδες φορές στο διαδίκτυο. "Τι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο, που χρειάστηκε να κάνει κάτι τέτοιο;" αναρωτήθηκε ένας μπλόγκερ. "Πού ήταν η κυβέρνησή μας; Που ήταν ο Ερυθρός Σταυρός;" ρώτησε ένας άλλος. "Προσκυνήστε όλοι τον σοσιαλισμό" έγραψε ειρωνικά ένας τρίτος. "Όσοι ζουν με καπιταλισμό δεν έχουν ιδέα πόσο καλά είμαστε εδώ στην Κίνα"» αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel. Αρχικά πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστεψαν την ιστορία του Ζενγκ. Αλλά είναι αληθινή και η κινεζική ηγεσία δεν μπορεί να αγνοεί πια τις ελλείψεις που μέσω αυτής αποκαλύφθηκαν.

Το πρόβλημα του Ζενγκ παρουσιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2012, στους εορτασμούς για την κινεζική Πρωτοχρονιά, όταν παίζοντας χαρτιά με τους φίλους του συνειδητοποίησε ότι τον πονούσε το πόδι. Μισή ώρα αργότερα δεν μπορούσε ούτε να το κουνήσει. Στο χωριό του δεν υπάρχει γιατρός, μόνο ένα θεραπευτήριο με έναν νοσοκόμο που τον εξέτασε εκείνη την ημέρα. Ο συγκεκριμένος νοσοκόμος εργάζεται εκεί μέχρι και σήμερα. «Φυσικά και τον θυμάμαι» είπε. «Του έδωσα παυσίπονα και τον έστειλα πίσω στο σπίτι του. Δεν μου άρεσε το πως έδειχνε. Αλλά είχα 20 με 30 ασθενείς εκείνο το απόγευμα. Όταν η σύζυγός μου δεν είναι εκεί είμαι υπεύθυνος για 3.000 ασθενείς. Το κινητό μου τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια» προσέθεσε.

Ο Ζενγκ επέστρεψε στο σπίτι, αλλά το πόδι του γινόταν όλο και πιο κρύο και χλωμό και όταν τα δάχτυλα άρχισαν να γίνονται μπλε οι φίλοι του τον έβαλαν στο αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης. Το ασθενοφόρο δεν πηγαίνει στις αγροτικές περιοχές. Η σύζυγός του πήρε μαζί της όλα τα χρήματα που μπόρεσε να βρει, περίπου 400 ευρώ. Ο Ζενγκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χεμπέι ένα από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της πόλης Μπαοντίνγκ, με 1500 κλίνες και περισσότερα από 20000 χειρουργεία τον χρόνο. Στη χειρουργική μονάδα όπου βρέθηκε ο Ζενγκ, ασθενείς βρίσκονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους διαδρόμους και σε στρώματα στις σκάλες. «Μυρίζει τσιγάρο και ούρα» γράφει το Spiegel. Εκεί του ξαναέδωσαν παυσίπονα μέχρι το επόμενο πρωί, που του έκαναν υπέρηχο και MRI και βγήκε διάγνωση: αρτηριακή θρόμβωση και στα δύο πόδια του ασθενούς που βρισκόταν σε «κρίσιμη κατάσταση».

Παρόλα αυτά πήρε εξιτήριο από εκεί για να μεταφερθεί στο 301 στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου. Οι ώρες που είχαν χαθεί ήταν κρίσιμες και το πόδι έπρεπε να ακρωτηριαστεί: έναντι 40.000 ευρώ, όπως τον ενημέρωσαν. Ο Ζενγκ και η σύζυγός του δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αυτό το πόσό ακόμη και αν πωλούσαν όλα τα υπάρχοντά τους. Παρά την κατάστασή του και με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών ο Ζενγκ πήρε εξιτήριο - πλήρωσε ακόμη και το ασθενοφόρο που τον μετέφερε πίσω στο σπίτι του. Η οικογένεια είχε ήδη δώσει όλα της τα χρήματα και η κατάσταση του ασθενούς χειροτέρευε. Έπειτα από 11 εβδομάδες σε ημιθανή κατάσταση, το δεξί του πόδι σταμάτησε να τον πονάει.

Δύο ημέρες αργότερα ζήτησε από τη σύζυγό του να του φέρει την εργαλειοθήκη κάτω από το κρεβάτι του. «Βοήθησέ με να κόψω το πόδι μου με το πριόνι» της είπε. Και το έκανε για να σώσει τη ζωή του. Έναν χρόνο αργότερα είπε την ιστορία του σε μία εφημερίδα. Όταν το μαρτύριό του έγινε γνωστό, τον επισκέφθηκε ο επικεφαλής του νοσοκομείου του Μπαοντίνγκ. Όταν είδε το αριστερό του πόδι, αμέσως κατάλαβε ότι θα χρειαζόταν και εκείνο ακρωτηριασμό -  αυτή τη φορά χωρίς κανένα κόστος για τον ασθενή. «Αν ένας άνθρωπος βρίσκεται καθηλωμένος στο κρεβάτι του και αναγκάζεται να ακρωτηριάσει το ίδιο του το πόδι, κάτι δεν πάει σωστά με το σύστημά μας» είπε ένας από τους γιατρούς που είχε εξετάσει τον Ζενγκ τρία χρόνια πριν.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα 15 υποψήφια ονόματα για το νέο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το Σάββατο (23/11/2024) την ιδρυτική διακήρυξη για το νέο κόμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκογιάννης και έγινα...