Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Τσίπρας το αποφάσισε: Οδεύουμε πρόσω ολοταχώς για συμφωνία

Η χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και- όπως δείχνουν τα πράγματα, έπονται οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και (ενδεχομένως) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  
Δεν χρειάζονται ικανότητες μάντη για να αντιληφθεί κανείς ότι η επιτάχυνση των κομματικών διαδικασιών καταδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κλείσει τη συμφωνία με
τους δανειστές. Για το λόγο αυτό ανοίγει τον εσωκομματικό διάλογο. Αν είχε αποφασίσει να πάει σε ρήξη, δεν θα αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα. Οι προεδρικοί θα τον ακολουθούσαν, ο Μηλιός με τον Νταβανέλο θα τον αποθέωναν- όλα θα πήγαιναν μια χαρά. Εκτός από τη… χώρα, κατά τη δική μας ταπεινή άποψη.
Παρά το non paper του Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, όλοι αντιλαμβανόμεθα ότι αυτό που μας καίει είναι να εξασφαλιστεί ηρευστότητα και να μην έχουμε κανένα… πιστωτικό ατύχημα. Ο Ν. Φίλης είπε χθες καθαρά ότι τα λεφτά για τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια αντιλαμβανόμεθα ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για χρήμα. Διότι, ναι, ο Τσίπρας συνεχίζει να αποθεώνεται από την κοινή γνώμη, αλλά αν (αν λέμε) καθυστερήσουν μια φοράοι μισθοί και οι συντάξεις… Από το ωσαννά στο σταύρωσον, μισό τσιγάρο δρόμος. Ως εκ τούτου, μην γελιόμαστε, ακόμη και μια πρώτη συμφωνία  που θα εξασφαλίζει τηνεπανεκκίνηση της χρηματοδότησης, δεκτή θα γίνει.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια συνολική συμφωνία θα περιλαμβάνει και το χρέος. Αυτό, όσο και να το θέλουν όλες οι πλευρές, σε δεκαπέντε μέρες δεν προλαβαίνουν να το συζητήσουν.  
Παρά τα όσα λέγονται και όσα θα ειπωθούν, αν η συμφωνία περιλαμβάνει αυτά που έχουν γίνει γνωστά από διαρροές, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δείχνει ικανή να την υπερψηφίσει χωρίς «βοήθεια» από την αντιπολίτευση.  
Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται και είναι σκληρές. Τα δεδομένα δύνανται να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Σταθερά δεδομένα δεν υπάρχουν- το ξέρει καλά και ο Βαρουφάκης που βιάστηκε και… έφαγε Φ(ά)ΠΑ. Η αγορά έχει παγώσει και όσα λεφτά δεν ταξίδευσαν προς την Ελβετία, βρίσκονται σε μπαούλα και κάτω από τα στρώματα. Τούτων δοθέντων και με τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο να προχωρήσει, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα περάσουμε… σύριζα από τα βράχια της χρεοκοπίας. 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου