Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Η επιμονή στη λιτότητα «αγκάθι» για τη συμφωνία

 Η επιμονή των πιστωτών για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια είναι κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο βασικός λόγος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.  Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη - ή και τα δύο - να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». 

 Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της». 
 Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών. 
 Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος - απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. 
 Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα. 
 Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη. 
 Ξεκάθαρα - καταλήγει ο κ.Βαρουφάκης - η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. 
 Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό. 
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Φον ντερ Λάιεν

  Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του   ευρωπαϊκού  πιστοποιητικού εμβολιασμού   κατά της Covid-19 το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης» τ...