Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν… κοιμάται τώρα πια τα βράδια!

Αν μπορεί κάποιος να συνάγει κάτι με βεβαιότητα μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είναι ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο (αν όχι στο κρισιμότερο) σημείο με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.  
Αυτό που έδωσε μια δραματική χροιά στη χθεσινή ημέρα, είναι το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους». Αντιθέτως, οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση
των Δραγασάκη- Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, άνοιγε παράθυρο αισιοδοξίας καθώς άφησαν να εννοηθεί δεν υπήρξε ευθεία άρνηση στα ελληνικά αιτήματα. «Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους είναι ορατός αλλά και ρεαλιστικός στόχος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
Στο non paper του Μαξίμου, αναφέρεται ότι «στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο». Με την πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση υιοθετεί το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.  
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, διευκρινίζουν ωστόσο ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους ήταν ένα ζήτημα για το οποίο συζήτησαν διεξοδικά Τσίπρας και Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Και μάλιστα πρόσθεταν ότι η διαγραφή τμήματος του χρέους για να καταστεί βιώσιμο, δεν βρίσκεται στο πίσω αλλά στο εμπρός μέρος της σκέψης του ΔΝΤ. Η αίσθηση που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας- λένε- είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει περισσότερο σε αυτό και λιγότερο στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, θέματα τα οποία επίσης συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό να καθιστά σαφές ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν.  
Στο non paper του Μαξίμου, σημειώνεται ότι πλέον «είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού» και στη συνέχεια προστίθεται: «Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια». Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου μετακυλύει τις ευθύνες για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, στους δανειστές.  
Το γεγονός κάνει τους «δύσπιστους» να λένε ότι στήνεται ένα σκηνικό ρήξης με τους εταίρους- δανειστές. Αντιθέτως οι «ευκολόπιστοι» (αλλά και υποψιασμένοι) υποστηρίζουν ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σκληρό παιχνίδι διαπραγμάτευσης και ότι τελικά ο «έντιμος συμβιβασμός» θα επιτευχθεί, έστω και με… ωδίνες.   
Όποια και αν είναι η αλήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμήθηκε το βράδυ… 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...