Αντιδράσεις προκαλεί η συζήτηση που επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο για πιθανή μετεκλογική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ειδησεογραφική ανυδρία των καλοκαιρινών ημερών έρχονται και επανέρχονται τα ίδια θέματα και κάποιες φορές προκαλούν λιγότερες αναταράξεις από ότι ένα βότσαλο στα νερά της λίμνης. Πέρυσι τέτοια εποχή ας πούμε ήταν μια άποψη που είχε εκφράσει ο Πέτρος Τατσόπουλος και είχε δεχτεί εσωκομματική κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από τις δηλώσεις που προκύπτουν ασφαλώς μπορείς να συνάγεις ορισμένα συμπεράσματα. Ας πούμε ποιοι κοιτάζουν τον ορίζοντα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και ποιοι για να ωφεληθούν οι ίδιοι. Να αντιληφθείς ποιοι είναι χρήσιμοι και διαλλακτικοί και ποιοι..
"κολλημένοι με τη μπάλα", μέρες που είναι.
Όταν ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ρωτάται από τη δημοσιογράφο της Real News αν αποκλείει "μεγάλο συνασπισμό", απαντά ότι "εφόσον ο λαός δεν θα έδινε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές". Υπογραμμίζει ότι "η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη περνούν μέσα από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις" και συμπληρώνει με έμφαση: "Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρονομαστή το συμφέρον της Ελλάδας. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια, όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου".
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης και το... ρεπορτάζ άρχισε να "τρέχει". Γιατί το λέει τώρα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, τι έχει κατά νου, ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν και διάφορα άλλα ερωτήματα. Η πρώτη που είδε θετικά την πρόταση ήταν η Βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα 99,5 δήλωσε "αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος ή αυτό που σχολίασε ο κ. Παππάς, είναι προς τη θετική κατεύθυνση". Υπενθυμίζουμε ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα ότι «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές «δεξιές στροφές» και υποχωρήσεις». Για να διευκρινίσει μια ημέρα αργότερα μέσω Twitter ότι «Η πρόταση Αβραμόπουλου αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ. Εκλογές απαραίτητες. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποκλείεται».
Όσοι υποψιάζονται συνωμοσίες και υπόγειες διαβουλεύσεις καλό θα είναι να ανοίξουν τα μάτια τους και να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Μήπως οι παραπάνω δηλώσεις απηχούν τη βούληση της πλειοψηφίας; Μήπως εμπεριέχουν απλώς το αυτονόητο και τίποτα παραπάνω; Ας σκεφτούν τι δήλωναν οι αρχηγοί και τα στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2012 και ας τις αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Είναι βέβαιο ότι θα χαμογελάσουν πικρά. Οι εποχές έχουν αλλάξει κι όσοι δεν το κατανοούν απλώς θα μείνουν πίσω ή στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Οι ψηφοφόροι το 2012 αποφάσισαν "σ υ ν ε ρ γ α σ ί α" των κομμάτων για έξοδο από την κρίση. Αυτή η εντολή φαίνεται πως υλοποιείται. Ποια εντολή θα δώσουν στο μέλλον είναι ακόμα άδηλο. Αμφιβάλει όμως κανείς ότι όλοι θέλουν να βγει η χώρα από τη στενωπό που μπήκε το 2010; Πώς θα βγει; Έχει κάποιο κόμμα το μαγικό ραβδί; Στο σημερινό κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό μπορούν κάποιοι να ονειρεύονται αυτοδυναμία;
Και στα δύο κόμματα όμως υπήρξαν φωνές αντίρρησης. Στελέχη της λαϊκής δεξιάς εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν βλέπω ως πιθανότητα τη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ και εξήγησε τη διαφορά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "Τα δυο κόμματα έχουν πολύ μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ τους όσο και καλή διάθεση και να έχεις, που δεν νομίζω ότι υπάρχει... Με το ΠΑΣΟΚ είχαμε σύγκλιση σε μεγάλα ζητήματα".

Αλλά και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαφοροποιήσεις στις προσεγγίσεις. Πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του εμφανίστηκε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος μίλησε για "στρατηγική αμηχανία στο χώρο της ΝΔ μετά την καθαρή ήττα στις ευρωεκλογές". Είπε ότι δεν πιστεύει καθόλου στο σενάριο συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα και "μία συγκυβέρνηση θα οδηγούσε σε πολιτικές τερατογενέσεις". Ζήτησε πάντως να υπάρξει πολιτική ηρεμία, αν όχι συναίνεση, με το να "μπει οριστικά στο ντουλάπι μία εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεση που συχνά τροφοδοτείται και θυμίζει δεκαετία του ’50".
Σε άλλο μήκος κλίματος η ..."λαϊκή αριστερά" - αντίστοιχη της "λαϊκής δεξιάς" - δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα της. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας κι αυτός στο ραδιόφωνο του Real 97,8 χαρακτήρισε ανέκδοτο τη συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
"Σύντομο πολιτικό ανέκδοτο ζεστής καλοκαιρινής νύχτας. Είναι σαν να παντρεύεις το νερό με τη φωτιά. Η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ φτωχοποίησαν την Ελλάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντίθετη πλευρά". Ο κ. Στρατούλης πάντως δεν διευκρίνισε ποιο από τα δύο κόμματα είναι το νερό και ποιο η φωτιά...
Αν έδειχνε λίγη καλή θέληση ίσως σκεφτόταν ότι τώρα το καλοκαίρι σε πολλές περιπτώσεις χρειαζόμαστε νερό για να σβήσουμε τη φωτιά και να μην καούμε, ενώ όταν θέλουμε να ζεστάνουμε νερό για κάποιο φαγητό ή για να πλυθούμε - κάπου, κάπου βρε αδερφέ - χρειαζόμαστε τη φωτιά. Φαντάσου! Το νερό και η φωτιά συνεργάζονται αποτελεσματικά προς όφελός μας έστω κι αν δεν... παντρεύονται!
http://newpost.gr/