Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Εκλογές για δήμους και περιφέρειες, ευρωεκλογές. Στη φετινή εκλογική τριπλέτα προστίθεται και 4η κάλπη, στα εκλογικά τμήματα 11 δήμων της Θεσσαλονίκης. Την ερχόμενη Κυριακή κρίνεται το μέλλον και του νερού. Το δεύτερο δημοψήφισμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αφορά την ιδιωτικοποίηση-πώληση της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), 40 χρόνια μετά τη λαϊκή ετυμηγορία για την κατάργηση της μοναρχίας
Τέλη 1974 διεξήχθη στην Ελλάδα το τελευταίο δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος, με την επιλογή μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Μετά την πτώση της χούντας,
το θέμα αποκατάστασης του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου, ως αρχηγού κράτους, τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού που ψήφισε υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, με ποσοστό 69,2%. Η μοναρχία καταργήθηκε σύμφωνα με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Το πολίτευμα μετατράπηκε σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νερό, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). Διοργανώνεται στους δήμους που συνδέονται με την ΕΥΑΘ: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου. Η ψηφοφορία θα γίνει ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στα ίδια, κατ’ αντιστοιχία, εκλογικά τμήματα και με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους.
Ενεργή συμμετοχή από τους ψηφοφόρους ζητούν οι διοργανωτές που εναντιώνονται στην πώληση της υδροδότησης και έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και προσέγγισης εθελοντών που θα στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές. «Ψηφίζουμε πρώτα στην κάλπη του νερού… γιατί η Υδρευση και Αποχέτευση ανήκουν στην πόλη μας» αναφέρεται στο φεϊγβολάν της ΠΕΔΚΜ. «Είσαι 70% νερό. Θα το χαρίσεις;» γράφει στο φυλλάδιο του συντονιστικού «SOSτε το Νερό». Μη κερδοσκοπική κοινωνική διαχείριση της ΕΥΑΘ, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς, αντιπροτείνει η πρωτοβουλία πολιτών «Κίνηση 136».
Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού υπέγραψαν 2.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ δεκάδες πόλεις στην Ευρώπη, ανάμεσά τους το Παρίσι και το Βερολίνο, επιστρέφουν στη δημόσια-δημοτική διαχείριση του νερού. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, το νερό είναι προς πώληση, αναφέρουν οι διοργανωτές και επικαλούνται δημοσιεύματα για το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποδέχεται ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. «Δεν είναι εμπόρευμα. Είναι δημόσιο αγαθό, είναι ανθρώπινο δικαίωμα» αναφέρουν. Βασιλιάς είναι το νερό.
http://eleutheriellada.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου