Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FMτόνισε ότι δεν μπορεί να σκεπαστεί από το videoτου Μπαλτάκου η επιτυχία της εξόδου της χώρας στις εκλογές, αλλά παρόλα αυτά επεσήμανε ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο Σαμαράς γι’ αυτό το θέμα.
«Το μεγάλο γεγονός παραμένει η έξοδος της χώρας στις αγορές. Δεν έχει σκεπαστεί από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και τις σχετικές αποκαλύψεις. Ο λαός έχει ματώσει τέσσερα χρόνια. Βλέπει ο ελληνικός λαός ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο. Δεν μπορούμε να θεωρούμε οτιδήποτε άλλο πιο σημαντικό. Αποκαλύφθηκαν με το βίντεο τραγικές συνομιλίες. Υπήρξε η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Το είπα στη Βουλή ότι αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου θα δοθούν εξηγήσεις. Μέχρι τότε κάθε πρόταση για παραίτηση ενός, δύο Υπουργών της
Κυβέρνησης θεωρώ ότι δεν στέκει, ότι δεν είναι σοβαρή πολιτική ενέργεια. Το πολιτικό σύστημα επέδειξε ωριμότητα. Πάνω από όλα η αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε σωστά τους τόνους στην υπόθεση αυτή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης νομίζω ότι δεν ξεπέρασαν τα όρια. Εκτιμώ ότι εν τέλει το πολιτικό σύστημα στάθηκε σωστά, προς ώρας».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΥΠ, που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις συνομιλιών, απάντησε: «Δεν μπορώ να ξέρω και δεν τοποθετούμαι. Θεωρώ ότι οφείλω να αποκλείσω την οποιαδήποτε αποκάλυψη που να εμπλέκει τον Πρωθυπουργό. Σας λέω ότι η δική σκέψη μου είναι οτιδήποτε τέτοιο δεν αφορά τον Πρωθυπουργό και κανέναν Πρωθυπουργό της Ελλάδας μέχρι τώρα».
Μιλώντας για την πορεία σταθερότητας της χώρας τόνισε: «Ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνους τους συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ που τραβούν διαχωριστικές γραμμές με εκείνους της δεξιάς σε θέματα δημοκρατίας. Όσο χρόνια ήταν η παράταξή μας στην Κυβέρνηση, μπορεί να πει κανείς ότι κάναμε λάθη, ότι υπήρξαν και κάποιοι κατεργαρέοι, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν ήμασταν παράταξη που εξέθρεψε τύπους στο εσωτερικό της που έκαναν συνωμοσίες σε βάρος της δημοκρατίας. Αυτό το έχουμε περηφάνια. Όπου υπάρχουν θύλακες ακροδεξιάς και φασισμού πρέπει να εξοβελιστούν από τον χώρο των δημοκρατικών κομμάτων, του κράτους και της Κυβέρνησης. Έχουμε αποδείξει με τον κ. Αηδόνη ότι μας ενδιαφέρει η Κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό στην τραγική συγκυρία βοηθάει τη σταθερότητα της χώρας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι καταργείται το δικαίωμά μας στη κριτική. Εγώ ζήτησα την παραίτηση του κ. Χατζηδάκη λόγω ανεπάρκειας σε αναπτυξιακά θέματα και κακών παρεμβάσεων. Καταψηφίσαμε τον υπερβολικά μεγάλο φόρο ακίνητης περιουσίας, τον Προϋπολογισμό του 2014, διότι δεν είχε ορατές τις αναπτυξιακές πολιτικές. Θα κρατήσουμε και στη συνέχεια αυτή τη στάση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τη χώρα να χτυπήσει στα βράχια σε μεγάλες και καθοριστικές στιγμές για τη δημοκρατική πορεία και την πορεία σταθερότητας της Κυβέρνησης και του τόπου. Θα κρίνουμε κατά περίπτωση και κατά περίσταση. Όπου τίθεται ζήτημα κριτικής για αντιαναπτυξιακές πολιτικές, για υπερφορολόγηση, για μεταφορά στις πλάτες του λαού αναπτυξιακών ανεπαρκειών της Κυβέρνησης τότε δεν θα ψηφίσουμε τα προϊόντα αυτής της αδεξιότητας, των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατικής λογικής της κυβερνητικής πολιτικής. Όταν όμως, από μία ψηφοφορία κρέμεται η τύχη της χώρας, θα πω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε πεντάμηνη τουριστική περίοδο μπροστά. Το 20% του ελληνικού λαού ζει από τον τουρισμό Δεν έχω δικαίωμα ως πολιτικός να χαλάσω την ήρεμη πορεία αυτό το πεντάμηνο. Δεν θα είμαστε παράγοντες αποσταθεροποίησης. Τώρα που είμαστε στην Ελιά με το ΠΑΣΟΚ και με πέντε ακόμα κινήσεις θα συντονιζόμαστε, θα συντονιζόμαστε με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Τέλος στην ερώτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του και του κ. Αηδόνη στο Κυβερνητικό σχήμα μετά τις Ευρωκλογές, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω απάντηση από τώρα, διότι μεσολαβούν οι ευρωεκλογές. Ο λαός στις εκλογές δεν στέλνει μηνύματα, παίρνει αποφάσεις. Λόγου χάρη μπορεί ο λαός να θέσει σε κατάσταση δυσαρμονίας τον εαυτό του με την σύνθεση της βουλής. Η λαϊκή κυριαρχία εκφράζεται στις 25 Μάιου και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την κρίση της. Αυτή η συζήτηση μπορεί να μην έχει κανένα νόημα εκείνο το βράδυ. Αν, όμως, τα πράγματα από τον λαό δεν οδηγηθούν σε ανατροπή της σημερινής κατάστασης, τότε δεν ξέρω. Πάλι δεν μπορώ να απαντήσω, διότι υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θα υπάρξει εθνικό προσκλητήριο προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και προς το ΣΥΡΙΖΑ; Να βάλουμε όλοι πλάτη για να προχωρήσει η χώρα σε καλύτερους δρόμους τώρα που φαίνεται ότι ξεπερνιέται η κρίση με τις θυσίες του λαού; Το περιβάλλον το πολιτικό δεν είναι καθαρό ως προς αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει και καθαρή θέση από την μεριά μου. Κύριε Τάκη δεν θα με αφορούσε μία προσωπική πρόταση. Έχω γίνει Υπουργός. Δεν έχω καμία, μα καμία ματαιοδοξία. Κάτι που θα με αφορούσε προσωπικά θα μου ήταν τελείως αδιάφορο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι με την προϋπόθεση του εκλογικού αποτελέσματος, που θα το επιτρέπει και δεύτερον υπό την προϋπόθεση ενός εθνικού προσκλητηρίου, όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. μας Αν αυτά δεν υπάρξουν αυτή η συζήτηση δεν θα έχει νόημα. Όταν μιλάει ο ελληνικός λαός λοβιτούρες αυτού του επιπέδου δεν χωρούν».
http://ysterografa.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου