Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

«Αντισυνταγματικός και με αδικίες»


Διαφωνούν ριζικά οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με τις διατάξεις του ενιαίου φόρου ακινήτων. Ωστόσο, όπως τόνισαν στην κοινή συνέντευξή τους χθες, δεν πρέπει να παραταθεί ούτε για μία ώρα η αποστολή του φόρου με τον σημερινό τρόπο, που γίνεται μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, από την πλευρά των ιδιοκτητών, τον Γιάννη Αδαμόπουλο, από την πλευρά των δικηγόρων, και τον Κώστα Βλαχάκη, από την πλευρά των συμβολαιογράφων, ο νέος φόρος έχει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, τα οποία είναι αμφίβολο πλέον αν μπορούν να δικαιολογηθούν από την
«επείγουσα» και «προσωρινή» ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, όπως

συνέβη στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων εις βάρος κάποιων άλλων που δεν θέλουν να πληρώσουν και που «δεν συμφέρει ορισμένους πολιτικά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκειται… πόλεμος για τη φορολόγηση αστικών και αγροτικών ακινήτων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του δικηγορικού κόσμου μίλησε για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει ο ενιαίος φόρος όχι μόνον στους πολίτες αλλά και στους δικηγόρους, τονίζοντας ότι θα καθίστανται συνυπεύθυνοι για τη μη πληρωμή του φόρου και οι σύνδικοι στις περιπτώσεις όπου ένας φορολογούμενος αδυνατεί να καταβάλει τον φόρο.

Ο εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων Κώστας Βλαχάκης επισήμανε ότι η διάταξη του νόμου που ορίζει ότι πρέπει να εκδίδεται πιστοποιητικό πληρωμής του φόρου προκειμένου να γίνει μεταβίβαση ενός ακινήτου θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις συναλλαγές.

Τονίστηκε επίσης ότι το προσχέδιο έχει ανάγκη από άμεσες αλλαγές, για να μη δούμε στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων στις φυλακές.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

* Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να φορολογούνται στο 50% της αξίας τους.

* Οι φορολογικοί συντελεστές για τα αστικά οικόπεδα, δηλαδή τα πλέον απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, έχουν καθαρά δημευτικό χαρακτήρα. Οι συντελεστές αυτοί πρέπει να μειωθούν στο μισό απ' όσο προβλέπει το προσχέδιο.

* Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...