Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Α. Ποδηματά: «Έχει έρθει η στιγμή για διορθώσεις»


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, σχετικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας, η Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «η διαδικασία εκπόνησης προγραμμάτων προσαρμογής ξεκίνησε με απόλυτη έλλειψη τεχνογνωσίας και σχεδίου από την πλευρά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καμία εμπειρία ούτε μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη. Αυτό ήταν μια πραγματικότητα το 2010, που όμως δεν μπορεί να είναι πραγματικότητα σήμερα».
Σημείωσε επίσης πως «Από την αρχή και στη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης τριετίας, το Κοινοβούλιο έθετε το θέμα του ελέγχου, του δημοκρατικού ελέγχου της διαδικασίας εκπόνησης των προγραμμάτων προσαρμογής και της εφαρμογής και των αναπροσαρμογών που πρέπει να
γίνονται
στα προγράμματα αυτά όταν υπάρχουν αστοχίες. Όμως, για να κάνουμε τις διορθώσεις που χρειάζονται, πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό αξιολόγησης. Όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο σκοτάδι και απλώς προσπαθεί ο κόσμος και οι βουλευτές να βγάλουν άκρη για το τι ακριβώς συμβαίνει μέσω διαρροών και μέσω των δηλώσεων από τη μία και από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι παραγωγικό και εποικοδομητικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό είναι το πλαίσιο της απόφασης που πήρε το Κοινοβούλιο και επικυρώθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Και είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς που βρίσκεται στην Αθήνα, το υπογράμμισε για πολλοστή φορά στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο μαζί με τον κ. Σαμαρά».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τί έχει προκύψει έως σήμερα από τις ακροάσεις της τρόικας, η Αντιπρόεδρος του ΕK είπε ότι από τις απαντήσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕKT μερικά βασικά συμπεράσματα σχετικά με το πρόγραμμα είναι: «η αναγνώριση της τεράστιας πρωτοφανούς προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει κάνει η Ελλάδα και η οποία έχει παράξει αποτελέσματα στο δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και το γεγονός ότι από εδώ και πέρα, δεν μπορούν να υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, καθώς κανείς δεν θέλει το βάρος να το σηκώσουν για πολλοστή φορά οι συνήθεις ύποπτοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα, ούτε όμως και μέτρα που επιβαρύνουν την πραγματική οικονομία, διότι εάν δεν μπούμε σε μια διαδικασία ανάκαμψης, αν δεν δουλέψει η πραγματική οικονομία, είναι προφανές ότι θα γυρίζουμε συνέχεια στην αφετηρία του προβλήματος».
Συνδέοντας αυτές τις διαπιστώσεις της ίδιας της Kομισιόν με την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη η κ. Ποδηματά υποστήριξε ότι «εφόσον αυτές οι παράμετροι αντικατοπτρίζουν την οπτική γωνία της Επιτροπής σε σχέση με το πρόγραμμα της Ελλάδας, ‘’ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα’’ να τις εφαρμόσει το πλαίσιο της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη».
H Ευρωβουλευτής τόνισε ακόμη ότι «είναι προς το συμφέρον μας να κλείσει το συντομότερο δυνατό αυτή η αξιολόγηση, γιατί η παράταση της εκκρεμότητας είναι επιζήμια οικονομικά, αλλά και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει η ελληνική προεδρία το 2014 με μια συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».
Τέλος, η κ. Ποδηματά επανέλαβε τη θέση της ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική και από ελληνικής πλευράς και από την πλευρά βεβαίως των δανειστών, η ύπαρξη ενός συνολικού σχεδίου και στο εθνικό επίπεδο και στο επίπεδο το ευρωπαϊκό. Γιατί η Ευρωζώνη χρειάζεται να μπει συνολικά σε μια διαδικασία ανάκαμψης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, μείωσης της τεράστιας ανεργίας. Αυτοί είναι θεωρητικώς οι στόχοι και για να είμαστε σοβαροί και συνεπείς, αυτά που διακηρύσσουμε πρέπει να είναι και οι στόχοι στις πράξεις μας».
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...