Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Α. Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα για τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει

Στηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα, βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών της, σύμφωνα με την Α. Μέρκελ

Στήριξη στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα προσέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως οι πρώτοι καρποί της ελληνικής προσπάθειας είναι εμφανείς, με δείγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μιλώντας μετά από τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο, η κ. Μερκελ υπογράμμισε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KFW. Σημείωσε, εξάλλου, πως υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα,
με σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.
Όπως τόνισε, η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία. «Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις σας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2014, αλλά επετεύχθη από φέτος. Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή» και παρέπεμψε στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Διορθώνουμε ήδη και διαρθρωτικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε». «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διεθνείς αγορές δείχνουν ήδη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που από 25% απόδοση έχει πέσει στο 8%.
Εξάλλου, και ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ευχαριστώ τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...