Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Γιατί η μόνη επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα ήταν το νησί Οξύα που αγόρασε ο εμίρης και όχι το Ελληνικό

Γιατί η μόνη επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα ήταν το νησί Οξύα που αγόρασε ο εμίρ
Η απόφαση των επενδυτών από το Κατάρ στο διαγωνισμό για το Ελληνικό φαίνεται πως δεν ξάφνιασε την αγορά αφού πολλοί είναι αυτοί που υποστήριζαν ότι τα στελέχη της Qatar Investment Authority είχαν σταματήσει να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα και επίσης δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία οικονομικής και νομικής αξιολόγησης της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε.
Οπως γράφει η Καθημερινή αν και η θυγατρική εταιρεία της Qatar Investment Authority είχε εκφράσει ένα αρχικό ενδιαφέρον, αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία αμοιβαίας εμπιστευτικότητας προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία του Ελληνικού Α.Ε. παρότι επανήλθε στον
διαγωνισμό αμέσως μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα στο τέλος του περασμένου Γενάρη.
Η επιστροφή όμως αυτή ήταν ιδιαίτερα «χλιαρή» για όσους ασχολούνταν με τον διαγωνισμό, σε πείσμα της αισιοδοξίας που μετέφερε έπειτα από κάθε ταξίδι στην Ντόχα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, που είχε αναλάβει τις επαφές με τους Καταρινούς.
Οπως γράφει η εφημερίδα στο άρθρο της παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πραγματική αποχώρηση των Καταρινών από το Ελληνικό έγινε το 2011, όταν συνειδητοποίησαν ότι, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να υπογράψει μια συμφωνία διακρατικού χαρακτήρα για το Ελληνικό. Τον Σεπτέμβριο του 2010, στη Ν. Υόρκη, κι ύστερα από αρκετά πήγαινε - έλα του κ. Χάρης Παμπούκη, υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε υπογραφεί μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ και γινόταν αναφορά σε επένδυση 5 δισ. από το εμιράτο στο Ελληνικό. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τους κοινοτικούς κανονισμούς και να πραγματοποιήσει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Τελικά, η μόνη επένδυση των Καταρινών στη χώρα μας έγινε από τον ίδιο τον εμίρη του Κατάρ και αφορούσε την προσωπική του ευχαρίστηση. Απέκτησε το νησί Οξυά κοντά στην Ιθάκη αντί 8,4 εκατ. ευρώ με στόχο να χτίσει ένα θερινό ανάκτορο για τον ίδιο και τους πολλούς φίλους του.
Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • 8/12/11 Δημοσιοποίηση της πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
  • 20/3/12 Δίνεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος μέχρι τις 17/4/2012
  • 30/3/12 Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμος για την αξιοποίηση του Ελληνικού (Ν. 4062/2012)
  • 17/4/12 Υποβολή ενδιαφέροντος από 9 επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα
  • 11/9/12 Το Δ.Σ. Του ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει για τη β΄ φάση του διαγωνισμού τα 4 από τα 9 επενδυτικά σχήματα.
  • 21/11/2012 Εγκριση από το Δ.Δ. Του ΤΑΙΠΕΔ των τευχών για την τελική φάση του διαγωνισμού
  • 15/1/2013 Το ΤΑΙΠΕΔ και οι τρεις ενδιαφερόμενοι για το έργο υπογράφουν μνημόνιο εμπιστευτικότητας. Δεν προσέρχεται η Qatar Diar.
  • 31/1/13 Επαναφορά του ενδιαφέροντος για το Ελληνικό από την Qatari Diar μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ
  • 31/7/13 Δίνεται παράταση στην υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος μέχρι 29/11/2013
  • 29/11/13 Το Δ.Σ. Του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει για τον χρόνο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών του Ελληνικού.
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...