Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς-Βενιζέλος μπροστά στη μεγάλη απόφαση

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos

Η σχέση “εγκάρδιας συνεννόησης” ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποτελεί τη βασική παράμετρο πολιτικής σταθερότητας, καθώς οι ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνοι οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της προσπάθειας να εξέλθει η χώρα από την κρίση, με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, και με ένα συγκρουσιακό πλαίσιο σε σχέση με τη στάση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Μετά την οριστικοποίηση και επισημοποίηση του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών έχουν καθιερώσει τακτικές συναντήσεις συνεργασίας, μέσω των οποίων επιχειρούν να
οριοθετήσουν το στρατηγικό πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, σημαντική και εν πολλοίς κρίσιμη, λόγω και της δεδομένης συγκυρίας στην οποία πραγματοποιείται. Η πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει πλέον ακραία όρια, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, στο παρασκήνιο διακινούνται σενάρια για ευρύτερες εξελίξεις… τουλάχιστον στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η κυβέρνηση έχει μπροστά της το πολιτικό “αγκάθι” του προϋπολογισμού, και η διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένει… ατελής, παρά τα εύσημα που απέσπασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο από την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον ίδιο τον γερμανικό Τύπο.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να επικαιροποιήσουν τη στρατηγική τους, και να οριστικοποιήσουν αποφάσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί η πολιτική περπατησιά της χώρας στο δύσκολο 2014. Το εκλογικό 2014, εκεί όπου, στον επίλογο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρξουν οι “φιξαρισμένες” εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στον… αέρα σεργιανίζει το “φάντασμα” των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η σημερινή συνάντηση φυσικά δεν θα είναι η τελευταία μέχρι τις γιορτές. Είναι ωστόσο (μάλλον) η πιο κρίσιμη…
http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...