Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα νέα (άγρια) μέτρα!



«Χωρίς τον προϋπολογισμό αυτόν η χώρα δεν θα μπορεί να εξετάσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή τον Ιούνιο του 2014, και να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές» διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Ο προϋπολογισμός λιτότητας προβλέπει την εξοικονόμηση 3.900.000.000 ευρώ και επιπλέον έσοδα. Πρόκειται ωστόσο για ένα νέο πλήγμα στην ήδη διαλυμένη μεσαία τάξη της χώρας, με φοροκαταιγίδα, περικοπές και απολύσεις. Και αυτό ενώ η Λισαβόνα εφάρμοσε ήδη ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στο πλαίσιο της συμφωνίας δανειοδότησης με την τρόικα, πλήττοντας κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, με
στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 4% το 2014 έναντι 5,5% το 2013. Η τρόικα αρνήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου να χαλαρώσει τον στόχο αυτόν στο 4,5% και στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται στη Λισαβόνα για έναν νέο έλεγχο.

Κανένας βέβαια δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του μέτρου της περικοπής κατά 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα, μέρος του μνημονίου που έχει υπογράψει η Λισαβόνα με την τρόικα και σημείο στο οποίο είχε επικεντρώσει τα βέλη της η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είχε προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον της αύξησης του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 35 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Στην απόφασή τους οι Πορτογάλοι δικαστές αναφέρουν ότι πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο καθεστώς που προβλέπει ο κώδικας εργασίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει κρίνει στο παρελθόν αντισυνταγματικά άλλες παρεμβάσεις του μνημονίου, οδηγώντας την κυβέρνηση σε λήψη εναλλακτικών, εξίσου επώδυνων, μέτρων. Την ίδια ώρα το κύμα απεργιών και διαδηλώσεων διογκώνεται με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, ταχυδρομικών, δικαστικών, αστυνομικών και εργαζομένων σε όλους τους τομείς του δημοσίου.
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...