Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2014

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2014

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αφορμή, αυτή τη φορά, είναι ο προϋπολογισμός του 2014, η συζήτηση του οποίου έχει ξεκινήσει από το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  ο προϋπολογισμός να περάσει με διαδικασίες – εξπρές από τη Βουλή και να ψηφιστεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου έχοντας τον προϋπολογισμό εγκεκριμένο από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να κλείσουν τα περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις.
Κατά τη χθεσινή  πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή οι εισηγητές του
κυβερνητικού συνασπισμού εστίασαν στο εκτιμώμενο για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα, 3 δισ. ευρώ, ενώ η αντιπολίτευση αντέκρουσε κάνοντας λόγο «απλώς για ένα φορολογιστικό επίτευγμα».
Ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «ρεαλιστικό», τονίζοντας ότι επιβραδύνει την ύφεση και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και ότι για πρώτη φορά θα αρχίσει να φθίνει το μέγεθος του δημόσιου χρέους, ενώ ξαναρχίζουν τα μεγάλα δημόσια έργα σε όλη τη χώρα. Πρόσθεσε βέβαια ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μελετήσει καλά τον φόρο της ακίνητης περιουσίας ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Από το ΠΑΣΟΚ ο Φίλιππος Σαχινίδης κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές και νέα φορολογικά βάρη.
Από το αντιπολιτευτικό στρατόπεδο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης έκανε λόγο για «πεισματική άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα». Επισήμανε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν προσαρμόζει την πολιτική της στις ανάγκες των πολιτών, αλλά οι πολίτες στις ανάγκες της κυβέρνησης». Από τους ΑΝΕΛ ο Νότης Μαριάς υποστήριξε πως πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των δανειστών. Για «σφικτό» Προϋπολογισμό έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, υπογραμμίζοντας ότι στερείται πολιτικού σχεδίου, στόχου και προοπτικής αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...