Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Εμμονική με την άγρια λιτότητα η Μέρκελ


Η εμμονή της Ανγκελα Μέρκελ για λιτότητα δεν υποχώρησε ούτε χθες στο Βερολίνο. Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να έκανε την ανάγκη... φιλοτιμία, ακούγοντας τα «εντυπωσιακά αποτελέσματα» που έχουν επιτευχθεί έπειτα από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά στην πράξη δεν ίδρωσε τ' αυτί της. Αρκέστηκε σε ευχές και μπράβο, και μετέφερε τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για την άνοιξη και βλέπουμε, γιατί τότε, όπως είπε, θα έχει τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα!
Η ελληνική πλευρά, από τη μεριά της, καταγράφει ως επιτυχία το ότι για πρώτη δημόσια η Ανγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι ισχύει η απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που προέβλεπε απομείωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επιτευχθεί πρωτογενές
πλεόνασμα. Η φράση-κλειδί που κάνει ελαφρώς αισιόδοξη την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά, από την άλλη, βέβαια, υπάρχει οργή τόσο για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό ως επισκέπτη που πήγαινε στο Βερολίνο για να πάρει... φιλοδώρημα. Ο κ. Σαμαράς, που είναι πιθανόν σήμερα να συναντηθεί και με τον κ. Σόιμπλε, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης έπειτα από επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις, για την απελευθέρωση της αγοράς, καταργούμε εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα».

«Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης, που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα με αρχικό κεφάλαιο 500.000.000 ευρώ -στο οποίο θα συμβάλει η ΚfW με 100.000.000 ευρώ-, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας. Επίσης, για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη διαρκή στήριξή της, όπως και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. «Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα λέγοντας ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτούμε με την τρόικα», αλλά πιστεύει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η συμφωνία.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το όποιο δημοσιονομικό κενό, τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο Μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014».

Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της είπε μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε ήδη τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης. Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα». Και συμπλήρωσε: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός μού παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων».

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Αθήνας, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και εξήγησε ότι στη βάση αυτή θα δοθεί και η επόμενη δόση. Σε ό,τι αφορά δε την καταβολή της δόσης, εξήγησε ότι το πλεόνασμα είναι μια παράμετρος, αλλά όχι η μόνη, έκανε όμως λόγο για «δυναμική εξέλιξη» και ζήτησε «να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο» και να μην υποθέτουμε πάντα ότι θα συμβεί το χειρότερο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το χρηματοδοτικό κενό, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι του 2014, προκειμένου να συνυπολογιστούν τα έσοδα. Αναφέρθηκε σε «όχι τεράστιο κενό», αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των δεσμεύσεων.
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...