Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

H Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταβάλει πάνω από 50.000 ευρώ ως αποζημίωση σε έναν άνδρα που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της στρατοχωροφυλακής, το 2007.

Μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής είχε τραυματίσει με πυρά τον Χιντίρ Ταϊντάς, κάτοικο Σμύρνης, ο οποίος είναι σήμερα 53 ετών, τη στιγμή που έφευγε από το σπίτι ενός γείτονά του στο Τούντζελι, στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, αφήνοντάς τον παράλυτο.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το σπίτι, το οποίο είχε επισκεφθεί, έχοντας λάβει πληροφορίες ότι μαχητές του PKK βρίσκονταν μέσα. Θεωρώντας ότι ο Χιντίρ Ταϊντάς ήταν οπλισμένος, είχαν ρίξει προειδοποιητικά πυρά κι έπειτα τον είχαν πυροβολήσει καθώς εκείνος επιχειρούσε να διαφύγει.

Ο Χιντίρ Ταϊντάς δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, ότι δεν έφερε όπλο αλλά έναν φακό, και ότι δεν επιχείρησε ποτέ να διαφύγει.

Σύμφωνα με την δική του εκδοχή χτυπήθηκε από 8 σφαίρες ,στα μπράτσα, τα πόδια και στον έναν ώμο,κι ότι οι αστυνομικοί είχαν την πρόθεση να τον σκοτώσουν.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου αναγνώρισε ότι σε αυτήν την περίπτωση το «δικαίωμα στην ζωή» που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παραβιάστηκε, και του επιδίκασε 52.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η Τουρκία και ο ενάγων έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να ζητήσουν την ενδεχόμενη επανεκδίκαση της υπόθεσης από την ανώτερη του ΕΔΑΔ αρχή, το Τμήμα Ευρείας Συνθέσεως.
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...